Fioroşii rechini Mako, vinovaţi de moartea Roxanei Donisan din Egipt, au fost văzuţi lângă o plajă frecventată de mulţi români în vacanţe

Cel mai rapid rechin din lume a fost surprins în apropierea țărmului din Barcelona, astfel că autorităţile au impus multe restricţii.

15 iul. 2022, 18:09
Fioroşii rechini Mako, vinovaţi de moartea Roxanei Donisan din Egipt, au fost văzuţi lângă o plajă frecventată de mulţi români în vacanţe

Rechini periculoşi şi lângă plajele spaniole. Pentru prima dată în ultimii zece ani, cel mai rapid rechin din lume a fost reperat pândind în largul coastelor Barcelonei. Scafandrii au observat un rechin din specia Mako, despre care se spune că poate atinge o viteză maximă de 75 de kilometri pe oră și o lungime de 3 metri, înotând în apropierea țărmului din Barcelona. Prin comparație, marii rechini albi pot atinge viteze maxime de 40 de kilometri pe oră.

O femeie din Botoșani a înotat în același loc în care Roxana Donisan a fost ucisă de rechin. Cum a scăpat nevătămată
Potrivit cotidianului El Pais, citat de LAD Bible, rechinul respectiv măsura 2,5 metri și a fost reperat în apele libere din largul coastei Garraf, în cadrul unei expediții efectuate săptămâna trecută de Asociația non-profit Cetacee.

Organizația a declarat că în cei zece ani de când operează în zonă nu a văzut niciodată această specie specială de rechin.

Aceștia au adăugat că rechinul părea să nu fie rănit și înota „calm”. Fotograful subacvatic David Jara a fost la fața locului pentru a surprinde prădătorul, declarând pentru publicația spaniolă: „Am văzut o umbră mare și neagră în mișcare. Am fost puțin confuzi. La început am crezut că este un pește soare, dar curând am observat o înotătoare dorsală. Apoi ne-am apropiat, ne-am oprit la o distanță sigură și el s-a apropiat și el de barcă. A fost impresionant”.

Detalii şocante despre Roxana Donisan, românca ucisă de rechin: „Prima informaţie a fost că a reuşit să ajungă până la mal”. Un turist a filmat atacul rechinului
După ce au suprins imaginile cu rechinul, scafandrii au făcut echipă cu experții pentru a identifica specia și au decis să nu anunțe vestea până când aceasta nu a fost confirmată.

„La început, nu am știut ce specie era. Poate că am fi putut fi o țintă și am vrut să fim atenți”, a adăugat Jara. Biologul marin Claudio Barría a confirmat știrea, declarând: „Am văzut că a fost o specie de pește. Nu am nicio înregistrare video făcută cu un mako cu aripioare scurte de sub apă în Mediterana spaniolă”.

El a adăugat că observarea a fost un „semn bun” pentru ecosistemul mediteranean, deoarece sunt pe cale de dispariție și contribuie la menținerea echilibrului vieții marine.