Firea vrea ca PMB să ia un credit pentru a plăti datoria către familia Constanda. „E blocată activitatea. Nu se pot face plăţi”

Conturile Primăriei Capitalei au fost blocate, a anunţat vineri după-amiază primarul general al Capitalei. Gabriela Firea a anunţat, vineri, într-o intervenţie telefonică la România TV, că Primăria Municipiului Bucureşti vrea să ia credit pentru a plăti datoria de 115 milioane de euro către omul de afaceri Costică Constanda. În caz contrar, activitatea Primăriei va fi în continuare blocată, neputând să se facă nici plăţi şi nici investiţii. 

RomaniaTV.net
07 aug. 2020, 13:41
Firea vrea ca PMB să ia un credit pentru a plăti datoria către familia Constanda. „E blocată activitatea. Nu se pot face plăţi”

„Cu puţin timp în urmă am primit înştiinţarea de la Trezoreria Municipiului Bucureşti cu privire la faptul că avocaţii lui Constanda au cerut executarea conturilor PMB ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile pe care au obţinut-o în justiţie. Am dorit să soluţionăm această situaţie care este ca urmare a deciziilor luate de alţi primari acum 16-17 ani – domnii Băsescu şi Videanu. Au fost procese aproape 20 de ani, fiindcă familia domnului Constanda deţinea drepturile litigioase asupra unor terenuri din municipiul Bucureşti. Din păcate, nu am reuşit să obţinem un acord pentru amânarea acestor plăţi, mai ales acum, în plină pandemie”, a declarat Gabriela Firea, la România TV.

Primarul general a amintit că omul de afaceri Costică Constanda a cerut ca o parte din sumă să se transforme într-o suprafaţă de teren în Cartierul Francez din nordul Capitalei. 

„CGMB nu a aprobat această solicitare. Am avut patru şedinţe consecutive. La ultima şedinţă, un consilier USR a ridicat mâna şi a comunicat că nu poate vota nici da, nici nu, nici abţinere pentru că are un interes patrimonial prin familia sa. Are de încasat şapte milioane de euro de la familia Constanda. Iată că este şi implicare politică în acest proces”, a menţionat Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a anunţat că va adresa o cerere Ministerului Finanţelor „să ne invite la o discuţie urgentă pentru că în acest moment este blocată activitatea instituţiilor din municipiului Bucureşti”.

„Ca o soluţie imediat ar fi să ni se aprobe contractarea unui împrumut de pe piaţa liberă, piaţa privată pentru că avem un grad mic de îndatorare – doar 8 la sută. Maximum legal este de 30 la sută. Am putea să contractăm un împrumut astfel încât să facem faţă unor plăţi eşalonate pentru că nu s-a putut face această dare în plată.

Voi convoca din nou CGMB. Poate Consiliul General înţelege să nu avem tot Bucureştiul blocat din cauza unor decizii care s-au întâmplat cu mult timp în înainte şi care nu ne sunt nouă imputabile”, a spus Firea.

Ce se întâmplă dacă sunt blocate conturile Primăriei Capitalei

„Nu se pot face plăţi decât salariale şi de funcţionare miminale. Toate investiţiile din Bucureşti sunt blocate. Construirea spitalului metropolitan, toate plăţile pentru acesta, construirea pasajului de la Doamna Ghica, din Prelungirea Ghenchea. Sunt foarte multe obiective de investiţii spre finalizare, cum este şi podul Ciurel care trebuie să fie gata în septembrie.

Nu mai putem să facem nicio plată decât cele minimale. Sunt puse în pericol servicii de utilitate publică şi nu cred că este normal ca pentru decizii care s-au luat aproape 20 de ani să sufere bucureştenii”, a explicat primarul general.

CGMB a RESPINS darea în plată a 1,5 hectare din Cartierul Francez către Constanda. Primăria Capitalei va avea conturile blocate

„Singura soluţie e ca luni dimineaţă să fim primiţi la Ministerul Finanţelor să ni se aprope contractarea unui credit de pe piaţa privată astfel încât să putem face faţă unor eşalonări, pentru a ni se ridica poprirea de pe cont”, a conchis Firea.

Conturile Primăriei Capitalei au fost blocate din cauza datoriei faţă de Constanda. Firea: A fost depus dosarul de executare silită