Firma de deratizare care a intoxicat copiii la Arad, CONTRACT la Sibiu. PLÂNGERE la DNA

Firma din cauza căreia au fost intoxicaţi mai mulţi elevi la o şcoală din Arad ar putea semna contract cu primăria din Sibiu. A fost făcută plângere la DNA pentru abuz în serviciu faţă de membrii comisiei de licitaţie din Direcţia de investiţii a Primăriei Sibiu.

RomaniaTV.net
10 feb. 2020, 20:38
Firma de deratizare care a intoxicat copiii la Arad, CONTRACT la Sibiu. PLÂNGERE la DNA

Reprezentanţii Primăriei Sibiu spun că procedura, în care cele două firme au fost competitori, a fost conformă şi legală, oferta Coral Impex fiind declarată neconformă, iar „în lipsa unor documente oficiale sau a unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive care să dovedească culpa operatorului DD Chim, rezultatul procedurii de achiziţie derulate de Municipiul Sibiu va rămâne neschimbat”. Aceştia mai arată că aceste două firme au o „istorie concurenţială şi procesuală intensă în ultimii ani în mai multe proceduri de achiziţie organizate pentru astfel de servicii în alte oraşe din ţară”.

Un avocat care reprezintă Coral Impex afirmă că Primăria Municipiului Sibiu, prin primarul Astrid Cora Fodor, se pregăteşte să semneze contractul de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare cu societatea DD Chim SRL – societatea implicată în scandalul îmbolnăvirii celor 43 de copii de la Liceul German din Arad.

„După o procedura controversată, în care serviciile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare ale Municipiului Sibiu au fost atribuite societăţii DD Chim S.R.L. prin procedura de negociere directă la nivelul anului 2019, Primăria Municipiului Sibiu a finalizat şi procedura de achiziţie publică aferentă atribuirii contractului de servicii dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în Municipiul Sibiu şi staţiunea Păltiniş, cod CPV 90921000-9 – Servicii de dezinsecţie, pentru o durată de 48 de luni, societatea declarată câştigătoare fiind aceeaşi societate DD Chim S.R.L”, arată acesta.

Citeşte şi Alţi 18 elevi de la Liceul german din Arad, la spital chiar în prima zi de la redeschiderea şcolii în care s-a făcut dezinsecţie

El susţine că funcţionarii Primăriei Municipiului Sibiu, „cu încălcarea prevederilor legale incidente în cauza, pentru care a fost declanşat controlul Curţii de Conturi a României”, precum şi după deschiderea dosarului penal pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia, îşi menţin hotărârea de a semna contractul în cauză cu societatea DD Chim S.R.L, societate care a prejudiciat deja Municipiul Deva prin aceeaşi metodă.

Avocatul prezintă un document în care se arată că, în 14 ianuarie, la DNA Alba Iulia a fost înregistrat un dosar penal în urma unei plângeri făcute de reprezentanţii Coral Impex SRL faţă de membrii comisiei de licitaţie din Direcţia de Investiţii a Primăriei Sibiu, pentru abuz în serviciu.

„Astfel, în timp ce Primăria Municipiului Arad a decis rezilierea contractului de servicii de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în Municipiul Arad (…) Primăria Municipiului Sibiu se pregăteşte să semneze contractul pe următorii doi ani cu controversată societate DD Chim, cu toate că inclusiv în procedura de achiziţie publică angajaţii Primăriei au trecut peste neregulile ofertei DD Chim S.R.L. Oferta DD Chim S.R.L. a fost acceptată de către funcţionarii Primăriei Municipiului Sibiu cu încălcarea prevederilor legale incidente în cauză, care vor avea ca efect punerea în pericol a cetăţenilor Municipiului Sibiu datorită neverificarii metodologiei de lucru propuse de către această societate cu substanţe diluate necorespunzător”, mai arată el.

La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Sibiu au precizat, luni seară, „în contextul declaraţiilor publice ale reprezentanţilor firmei Coral Impex SRL”, că procedura de achiziţie a decurs în conformitate şi cu respectarea legislaţiei în domeniu.

„Oferta depusă de Coral Impex a fost declarată neconformă din punct de vedere tehnic de către Comisia de evaluare a ofertelor. Firma Coral Impex a depus contestaţii, o sesizare şi o cerere de suspendare a procedurii de achiziţie iniţiate de Primăria Sibiu în 15 martie 2019, toate fiind respinse de instituţiile abilitate”, arată Primăria Sibiu.

De asemenea, instituţia menţionează că pe parcursul perioadei de depunere a ofertelor firma Coral Impex a solicitat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) suspendarea procedurii, această cerere fiind respinsă de CNSC, Coral Impex retrăgându-şi cererea.
„În timpul derulării procedurii, firma în cauză a transmis şi o sesizare cu privire la activitatea economică a firmei DD Chim SRL, competitorul său în această procedură. Comisia de evaluare a analizat situaţia descrisă în lumina prevederilor legale însă nu a găsit elemente care să ducă la excluderea firmei în cauză din procedură”, mai arată sursa citată.

Primăria Sibiu precizează că, după încheierea procesului de evaluare a ofertelor şi comunicarea rezultatului către ofertanţi, SC Coral Impex SRL a depus în 5 noiembrie 2019 contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, aceasta fiind respinsă în 12 decembrie 2019. În data de 7 ianuarie 2020, SC Coral Impex a contestat decizia CNSC la Curtea de Apel Alba. Şi această contestaţie a fost respinsă, ca nefondată.

„Având în vedere deciziile definitive ale Curţii de Apel şi CNSC, având în vedere raportul Comisiei de evaluare a ofertelor, Primăria Sibiu va semna contractul cu ofertantul câştigător. Un refuz al Primăriei de a semna acest contract ar însemna un abuz în serviciu, dat fiind faptul că procedura s-a desfăşurat în conformitate cu legislaţia şi are un câştigător”, explică reprezentanţii Primăriei.

În ceea ce priveşte sesizarea Coral Impex cu privire la implicarea operatorului SC DD Chim SRL în acţiunile de dezinsecţie efectuate la Liceul German din Arad, Primăria Sibiu precizează că „afirmaţiile SC Coral Impex sunt tendenţioase şi calomnioase făcând o legătură inexistentă între contractul încheiat de Primăria Arad cu firma DD Chim SRL pe de o parte şi Primăria Municipiului Sibiu pe de altă parte, aducând astfel prejudicii de imagine Primăriei Sibiu”.

„Primăria Sibiu şi Comisia de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurii de achiziţie nu au competenţe legale în stabilirea şi determinarea neconformităţilor în executarea unui contract cu un alt beneficiar de către operatorul în cauză. Legislaţia specifică în mod clar cazurile în care un ofertant este descalificat. În lipsa unor documente oficiale sau a unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive care să dovedească culpa operatorului DD Chim, rezultatul procedurii de achiziţie derulate de Municipiul Sibiu va rămâne neschimbat, procedura desfăşurându-se cu respectarea prevederilor legale, fapt atestat de decizia CNCS şi de Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia”, explică reprezentanţii Primăriei Sibiu.

Totodată, aceştia arată că, în urma verificărilor realizate pe portalul Just.ro, se constată că cei doi operatori au o istorie concurenţială şi procesuală intensă în ultimii ani în mai multe proceduri de achiziţie organizate pentru astfel de servicii în alte oraşe din ţară, folosind toate pârghiile conferite de lege pentru a se bloca reciproc în proceduri.

„Municipiul Sibiu înţelege să respecte dispoziţiile legale şi procedurile fără să arbitreze disputele dintre ofertanţi. În acelaşi sens, Municipiul Sibiu respectă decizia ofertantului de a exercita toate căile de atac împotriva actelor autorităţii, dar condamnă categoric acţiunile de intimidare şi dezinformare conştientă folosite de oricare dintre părţi”, conchid reprezentanţii Primăriei Sibiu.