Florin Cîţu: "Amânarea se aplică cetăţenilor cu venituri afectate şi care nu au restanţe" Se va plăti "dobândă la dobândă"

Publicat: Joi, 26 Martie 2020 20:42 // Actualizat: Joi, 26 Martie 2020 21:08 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Finanţelor a anunţat joi seară principalele prevederi ale ordonanţei privind amânarea ratelor bancare. Florin Cîţu a precizat că măsura îi privește pe cei care au fost afectați „direct sau indirect” de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19, iar solicitarea se poate face până la sfârșitul stării de urgență. Ministrul a făcut precizări și despre ce se întâmplă cu dobânda pe perioada de suspendare a ratelor: dobânda restantă se capitalizează (adică se adaugă creditului), dar se va reeșalona.

Ministrul Finanţelor publice a anunţat adoptarea Ordonanţei privind suspendarea plăţii ratelor bancare, actul normativ prevăzând că de această posibilitate pot beneficia persoanele fizice şi juridice a căror activitate a fost afectată de pandemia Covid-19.

Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate până la încetarea stării de urgenţă, ea putând fi depusă electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.

SUSPENDAREA RATELOR, doar în anumite condiţii. Cine poate beneficia de OUG dată joi

Potrivit actului normativ, "se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020". "Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane sau companii care doresc să suspende pe o lună, două sau trei luni.(...) Având în vedere Asociaţiei Europene a Băncilor şi decizia Băncii Centrale (...) care se referă explicit la această pandemie a introdus un articol care prevede că măsura se acordă doar debitorilor a căror activitate a fost direct sau indirect afectată de pandemia de Covid-19", a precizat ministrul Florin Cîţu.

Acesta a precizat că vor fi aprobate, cel mai probabil săptămâna viitoare, normele metodologice privind aplicarea ordonanţei şi că în baza acestora va fi o plajă "foarte largă" privindu-i pe beneficiarii prevederilor acestei ordonanţe.

Ministrul a mai precizat că de această prevedere legală vor beneficia persoanele care nu au restanţe la momentul depunerii cererilor.

Cererile pot fi depuse cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României.

În ceea ce priveşte dobânzile după perioada de suspendare, Florin Cîţu a spus că aceste dobânzi se capitalizează la soldul creditului existent şi se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a explicat ministrul.

"În cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă plătită pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării", a spus Cîţu.

"Aici este vorba de a-i ajuta pe cetăţeni. Poate după această perioadă nu toţi pot să-şi revină imediat şi atunci, pentru a nu avea probleme cu plata ratelor, statul va plăti această dobândă în locul cetăţenilor şi după aceea va recupera de la cetăţeni pe o perioadă mult mai lungă. Deci ne asigurăm că cetăţenii nu vor avea probleme în perioada următoare cu plata ratelor", a mai afirmat Florin Cîţu.

Principalele prevederi prezentate joi de ministru Cîţu sunt următoarele: 

"Solicitarea se poate face pana la incetarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei"

"Nu sunt limite de grad de indatorare si se aplica persoanelor ale caror venituri au fost afectate si care nu au restante la momentul cererii".

"Dobanda datorata se capitalizeaza la soldul existent. Deci se reesaloneaza la toata durata creditului, nu va fi un efort prea mare."

"Statul garanteaza, in cazul creditelor ipotecare, intreaga dobanda."

"Eu cred ca saptamana viitoare vor fi gata si normele de implementare, iar in 15 zile ar trebui sa fie operabile."

Citeşte şi: Textul integral al ordonanţei privind amânarea ratelor. Surpriză pentru mulţi români

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
amânarea ratelor coronavirus ratele bancare ratele romanilor
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
28 Sep
noapte 12 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H