Florin Cîţu şi-a anunţat demisia de la conducerea PNL: „Aş fi vrut să îmi prezint demisia în faţa colegilor, dar am depus-o la partid”

Florin Cîţu a subliniat că este şi va rămâne liberal întotdeauna. "Aș fi vrut să îmi prezint demisia în fața colegilor, dar am depus-o la partid", a spus Cîţu după ce liderii PNL au boicotat şedinţa convocată de deja fostul lider al liberalilor.

02 apr. 2022, 13:02
Florin Cîţu şi-a anunţat demisia de la conducerea PNL: „Aş fi vrut să îmi prezint demisia în faţa colegilor, dar am depus-o la partid”

UPDATE: Florin Cîţu şi-a anunţat sâmbătă demisia de la conducerea PNL, el precizând că şi-a înregistrat demisia la partid, deşi ar fi vrut să şi-o prezinte în faţa colegilor din Biroul Executiv, dar aceştia nu au venit la şedinţă.  „Aș fi vrut să îmi prezint demisia în fața colegilor, dar am depus-o la partid, pentru că ei nu au fost aici”, a spus Cîțu, avertizând din nou despre ăproblemele economice ale României.

Întrebat dacă el va demisiona și de la șefia Senatului, Florin Cîţu a răspuns: „Nu. Acolo sunt alte discuții, vom vedea ce se întâmplă și acolo”. „Nimeni nu mi-a cerut demisia” de la șefia Senatului, a adăugat el.

„Această şedinţă BEX e singura şedinţă statutară convocată în week-end. Rolul acestei şedinte era de a discuta cu colegii cu care am pornit la drum pentru a da un suflu PNL. Voiam să discutăm puţin şi despre acţiunile mele care au fost critiate în spaţiul public referitor la acest compromis cu PSD. Da, e adevărat, niciodată nu am fost confortabil cu acest compromis cu PSD. Am avut dreptate, inflaţia creşte, dobânzile cresc. Toate vor avea efecte şi e păcat pentru că sunt măsuri care îii ajută pe români şi creşterea pensiilor, şi a salariilor, dar trebuie făcute cu cap”, a declarat Florin Cîţu.

Referitor la acuzaţiilor privind Programul Naţional de Investişii, el a precizat că acesta nu e implementat de preşedintele PNL.
„Ştiţi bine că am luptat să avem acest PNI, iar eu am vrut să fie suplimentat cu 10 miliarde lei. Să spui că eu nu am vrut PNI e o minciună”, a subliniat Cîţu.

UPDATE. Liderul PNL, Florin Cîţu, a rămas singur la sediul PNL, conform unor informații pe surse citate de România TV. Singurii lideri PNL care au răspund la BEX-ul convocat astăzi de Florin Cîțu sunt Theodor Stolojan și Dan Vîlceanu.

UPDATE; Dan Vîlceanu a demisionat atât din funcţia de secretar general al PNL, cât şi din cea de ministru al Investiţiilor.

UPDATE: Florin Cîţu a ajuns, sâmbătă, la sediul central al partidului, acolo unde a convocat pentru ora 12.00 o ședință a conducerii centrale în care să se discute despre situația tensionată din partid. Cea mai mare parte a liderilor județeni PNL au avut vineri o altă ședință, nerecunoscută de Florin Cîțu, în care au demarat procedura pentru debarcarea lui Cîțu de la șefia partidului. Contestatarii săi vor Congres extraordinar de alegeri în luna aprilie.  Întrebat la sosirea la sediul PNL dacă își va da demisia din fruntea partidului, Cîțu a refuzat să răspundă la întrebare. Pe fondul informațiilor potrivit cărora liderii județeni PNL care vor schimbarea lui nu vor participa la această ședință pentru a-i arăta că a rămas singur în partid, Cîțu a replicat: „Daca nu se prezinta nimeni, constat ca nu este cvorum si vedem dupa aceea”.

Liderul PNL Florin Cîţu este aşteptat sâmbătă să-şi anunţe decizia după ce mai mulţi lideri ai partidului i-au cerut demisia. Anunţul ar urma să aibă loc cu ocazia şedinţei Biroului Executiv al partidului, convocată chiar de el, Secretarul general Dan Vîlceanu a declarat deja încă de vineri că demisionează.

Florin Cîţu a subliniat, întrebat vineri dacă va demisiona din PNL, în cazul în care va pierde şefia partidului în favoarea lui Nicolae Ciucă, faptul că este şi va rămâne liberal întotdeauna. El a mai spus că sâmbătă va avea loc un BEx al PNL şi ulterior va anunţa decizia sa. Dacă va pierde şi şefia Senatului, nu doar a formaţiunii, Cîţu a spus că va continua să apere principiile liberale pentru care a intrat în politică. Declaraţiile sale au fost făcute după ce cei care îi cer demisia au convocat o şedinţă BEx în urma căreia au stabilit ca duminică să aibă loc Consiliul Naţional, care să decidă data Congresului extraordinar, pentru alegerea unui nou preşedinte, favoritul fiind Nicolae Ciucă.

Florin Cîţu: „Sunt liberal şi voi rămâne liberal întotdeauna”. Ce spune de implicarea lui Iohannis în scandalul PNL
„Toate documentele care au venit la partid erau adresate preşedintelui partidului pentru solicitări de BPJ, de BPN, de Bex, în partid avem o regulă, eu voi respecta întotdeauna aceste reguli, atâta timp cât sunt la PNL preşedinte, şi am convocat conform regulilor din PNL Bex mâine, la ora 12.00, unde binenţeles voi anunţa mai multe lucruri, dar este regula din PNL”, a afirmat Cîţu, despre şedinţa convocată de aripa anti-Cîţu.

El a precizat că cererile de convocare BEx sunt adresate preşedintelui PNL, iar preşedintele PNL a convocat Bex mâine, la ora 12.00.

Dan Vîlceanu: „Dacă Florin Cîţu consideră că trebuie să-şi dea demisia, şi-o va da. Nu am primit nicio solicitare de convocare a unui Birou Executiv astăzi”
Întrebat dacă este dispus să facă un pas în spate, Cîţu a arătat că a discutat cu preşedinţii de filiale din ţară şi ştie că erau nemulţumiri, foarte multe care nu aveau legătură cu PNL.

„Am avut discuţia şi aseară cu primvicepreşedinţii şi, binenţeles, da, am fost vocal împotriva unor măsuri populistă care pun în pericol stabilitatea financiară a României, da, am spus că există acest risc al inflaţiei, de 10 la sută, şi care este astăzi aici. Guvernarea care nu este optimă nu o văd doar eu, o văd românii, şi o simt românii. Dobânzi care sunt peste 6%, sau peste 7&, inflaţie peste 10%, avem şomaj, sunt lucruri pe care cred că puteam să le facem mai bine şi nu au fost făcute mai bine”, a spus el.

Cîţu a precizat că acesta este unul dintre motivele nemulţumirilor, un alt motiv invocat fiind programul Anghel Saligny.

„Acum, să invoci că eu nu vreau să pun în aplicare Anghel Saligny, când eu am riscat o guvernare şi postul de premier pentru a adopta Anghel Saligny este bizar. Nu este implementat de PNL, este implementat de Guvern, de ministrul Dezvoltării, acolo ar trebui să avem răspunsurilor, nu la conducerea partidului. Şi eu sunt dezamăgit de această situaţie, este o situaţie pe care greu o explic pentru că multe dintre discuţiile pe care le-am avut au legătură cu guvernarea, nu cu PNL”, a spus el.

Despre o demisie de la şefia partidului, Florin Cîţu a răspuns: ”Mâine (sâmbătă – n.r.) avem un BEx, voi anunţa şi decizia mea”. „Sunt liberal şi voi rămâne liberal întotdeauna”, a adăugatt Florin Cîţu, în context. Întrebat câte organizaţii are de partea sa, Florin Cîţu a spus că acest lucru se va vedea doar la Congres, „nu sondajele”.

Chestionat ce va face după ce poate nu va mai fi preşedinte al PNL şi nici al Senatului, Cîţu a răspuns: „Ceea ce am făcut şi până acum. Voi fi liberal şi voi apăra principiile liberale cât sunt în politică. Până la urmă, în politică suntem pentru a apăra principiile. Eu cel puţin am intrat în politică şi în PNL pentru a apăra principiile liberale”.

Biroul Executiv al PNL, convocat de contestatarii lui Cîţu. Preşedintele PNL, despre demisie: „Mâine anunţ decizia!”
Liderul liberalilor a adăugat că are aceleaşi opinii şi e consecvent părerilor sale. La rândul său, secretarul general al PNL Dan Vîlceanu a anunţat, vineri, că sâmbătă, la şedinţa Biroului Executiv al PNL, îşi va anunţa demisia din funcţia de secretar general al partidului, el precizând că nu vrea să participe la un asemenea bâlci. El a mai spus, întrebat dacă mai are şanse să rămână ministru în Guvernul Ciucă, că nu este scopul lui în viaţă să fie ministru toată viaţa.

”Având în vedere că colegi din BEx au primit un mesaj să vină într-o şedinţă, după aceea au primit un alt mesaj, de la Secretariatul general, că e mâine şedinţă de BEx, vreau să vă spun că în ceea ce mă priveşte pe mine, eu nu vreau să particip la un asemenea bâlci şi la şedinţa de mâine, eu voi anunţa demisia din funcţia de secretar general, urmând ca colegii care vor să facă lucrurile aşa, să le facă aşa cum le doresc, dar nu sub supravegherea mea”, a spus el.