Florin Cîţu: „Trecem printr-o criză economică. Creşterea pensiilor va fi aplicată de când va fi adoptat bugetul”

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a participat joi la emisiunea Andreei Creţulescu, de la Romania TV, unde a prezentat detalii din programul de guvernare, lansat în aceeaşi zi, legate de creşterea pensiilor şi a salariilor, dar şi de planul pentru redresare şi dezvoltare economică a României.

RomaniaTV.net
19 nov. 2020, 20:43
Florin Cîţu: „Trecem printr-o criză economică. Creşterea pensiilor va fi aplicată de când va fi adoptat bugetul”

Florin Cîţu a prezentat joi, la Romania TV, măsurile prevăzute în programul de guvernare al PNL şi a explicat cum şi de când vor fi crescute pensiile. Ministrul Finanţelor spune că românii vor primi pensiile majorate imediat după ce bugetul pe anul 2021 va fi aprobat.

„Trebuie sa fim foarte clari: trecem printr-o criza economica, generata de criza de sanatate. E o criza globala de o violenta pe care nu am mai vazut-o de aproape 100 de ani. Efectul pentru trimestru 2 a fost ca toate economiile au cazut.

Urmeaza perioada de revenire. Economia Romaniei a avut o crestere pe trimestrul 3, cea mai mare si cea mai rapida crestere din ultimii 30 de ani din Romania.

Ce am incercat a fost macar sa mentinem puterea de cumparare a romanilor. Iar venitul mediu net a crescut cu 7,8% iar rata inflatiei a scazut la 2,1%. Consumul este mai mare ca anul trecut, iar veniturile bugetare dupa 10 luni sunt mai mari decat anul trecut si am eliminat si toate taxele introduse in ultimii ani. Dar avem si cheltuieli mai mari anul asta, pentru sustinerea sanatatii si economiei. Am suplimentat bugetul sanatatii, am avut si cel mai prost an in agricultura si a trebuit sa venim cu masuri care sa sustina economia.

Diferenta este ca am sustinut somajul tehnic din bugetul de stat, iar in 2009 a fost sustinut de antreprenori.

Florin Cîţu dă vina pe datoriile moştenite din guvernarea PSD

Am preluat economia cu 50 de miliarde de lei datorii si 30 de miliarde in facturi neplatite. Era o epava.

Si-au batut joc de banul public. Toate economiile cresteau, dar celelalte guverne puneau bani deoparte. 16 sau 17 guverne aveau surplus bugetar, in timp ce Romania acumula deficit bugetar. Doar in octombrie a trebuit sa platim 10 miliarde de lei imprumutati in 2017.

Am rambursat TVA, erau dosare care stateau de 2-3 ani de zile, legislatia spune 30 de zile. Am decontat concedii medicale. Cand am preluat guvernarea era un stoc de 3 miliarde de lei neplatiti in concedii medicale, in timp ce media anilor trecuti era de 100 de milioane de lei.

Anul acesta avem un necesar de 138 de miliarde din care 98 sunt deficitul bugetar. 80 de miliarde erau datorii. Deci ne-am imprumutat mai putin decat era deficitul. Deficitul poate fi acoperit din cresterea taxelor sau din imprumuturi pe termen lung.

Ne-am imprumutat anul acesta, pentru prima data, pentru investitii, avem 58 de miliarde buget de investitii. Este primul guvern care face asta. La ministerul Transporturilor sunt 3,9 miliarde investitii, din care 3,6 miliarde din fonduri europene. Se construieste pe bune, de aici apare si valoarea adaugata in economie, investim in infrastructura.

Rolul nostru este sa ne asiguram ca fiecare companie din Romania nu are bariere, acesta e rolul statului. Noi nu ne putem asigura ca au comenzi companiile.

Prin IMM Invest am sustinut dobanda creditelor companiilor pe un an de zile. Noi vrem sa facem companiile sa functioneze, nu sa ia banii si atat. Trebuie responsabilizarea antreprenorului.

Am castigat ultimele trei alegeri pana acum, le castigam si pe astea.”, a spus Florin Cîţu.

Florin Cîţu susţine că guvernul Orban a asigurat cea mai mare creştere a pensiilor

Apropos de pensii. Pentru anul acesta, 14% inseamna 177 de lei adaugati la punctul de pensie. Este cea mai mare crestere din ultimii ani si asta in perioada de criza. Romanii cheltuiesc bani, nu procente. In perioada PSD inflatia a crescut la 5,4%, iar in guvernarea PNL a scazut la 2,1%. Asta e solutia liberala, nu sa crestem pe hartie, ci sa cumperi mai mult cu banii pe care ii primesti.

In ultimul raport asupra inflatiei, BNR atrata ca pretul legumelor a scazut in trimestrele 2 si 3, iar cel al fructelor in trimestrul 3. Deci nu au crescut preturile.

Cresterea pensiilor se va aplica cand se va face bugetul. Recalcularile le asteptam de la ministerul Muncii. Ca sa le bugetam, trebuie sa vina intai la noi.

E adevarat ca am spus ca nu venim cu bugetul pentru a-l prezenta acum in Parlament, pentru ca asa e legea, dar asta nu inseamna ca nu se lucreaza la ministerul Finantelor. Am inceput din august si avem o idee, in baza executiei bugetare. Prioritatile sunt sanatatea si investitiile. Si independenta financiara a Romaniei. Nu vom avea acord cu FMI, ne putem finanta, investitorii au incredere in noi. Am reusit sa finantam un deficit de 9,8% din PIB din piata, fara sa apelam la institutii financiare globale.

De fiecare data am spus ca proprietatea privata este sacra si antreprenorul este erou, nu infractor, doar asa poti dezvolta o economie. Ati vazut scandaluri sau probleme cu Fiscul in acest mandat? Administratia socialista si-a batut joc de cetateanul roman. Am facut sa se poata plati toate taxele de la distanta. Nimeni nu a vrut sa faca aceste proiecte, noi le-am facut in cateva zile. Digitalizarea a fost prima mea prioritate. Urmeaza proiectul e-facturarii. Pe baza experientei altor tari, ca Italia, de exemplu, veniturile au crescut cu aproximativ 20 de miliarde la buget.

Eu, ca ministru al Finantelor as vrea sa nu inchidem nimic, dar specialistii spun ca unele domenii economice prezinta un risc, deci trebuie sa ii ascultam. Luam aceste decizii nu ca sa pedepsim pe cineva, ci pentru a-i ajuta pe romani. Inteleg ca exista reguli mai usor de urmarit in supermarketuri decat in piete, dar nu sunt specialist, doar i-am auzit pe colegii mei vorbiind.

Nu am avut niciodata discutii despre taieri de salarii sau disponibilizari. Romania are un atu, pentru ca inca exista spatiu de relexare a politicii monetare. Asta va impulsiona economia in perioada viitoare.”, a completat ministrul Finantelor.

Citeşte şi: Programul de guvernare PNL. Liberalii promit salariu mediu de 1.000 de euro pe lună şi aproape 1.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri până în 2024