Programul de guvernare PNL. Liberalii promit salariu mediu de 1.000 de euro pe lună şi aproape 1.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri până în 2024

Programul de guvernare PNL a fost prezentat, joi, la ora 18. Partidul condus de Ludovic Orban promite că salariul mediu va ajunge la 1.000 de euro pe lună în 2024, iar pensiile vor fi majorate cu o diferenţă până la 40 la sută faţă de nivelul din 2019.

19 nov. 2020, 17:11
Programul de guvernare PNL. Liberalii promit salariu mediu de 1.000 de euro pe lună şi aproape 1.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri până în 2024
Programul de guvernare PNL. Promit pensii, salarii mai mari şi autostrăzi

„Pe 6 decembrie toti suntem pusi in fata unei alegeri decisive: mergem mai departe si punem in practica programul de dezvoltare a Romaniei sau nu. & decembrie este un moment de referinta in istori Romaniei. Pe 6 decembrie ne unim fortele pentru Romania.

Nimeni nu va fi lasat in urma in Romania pe care ne-o imaginam si pe care o vom construi. & decembrie este un apel national pentru o cauza nationala. Aici nu este vorba despre partizanat politic, ci despre viitorul Romaniei.

Dragi romani, acest program de guvernare, cu care ne prezentam in fata dumneavoastra este rodul munci a 472 de specialisti. Acest plan este bine documentat si fundamentat. Reflecta cele mai bune practici, adaptate la realitatile romanesti.

Acest plan a determinat autoritatile europene sa aiba incredere in noi si sa puna la dispozitia Romaniei peste 80 de miliarde de euro. Sunt foarte mandru de acest plan, pentru ca este foaia de parcurs care defineste dezvoltarea noastra, a tuturor.

Am fi putut reusi intr-un regim de incompetenta si coruptie notoriu?

În perioada de după pandemie o nouă mare oportunitate apare în fața noastră: de a folosi amploarea fără precedent a resurselor europene pentru a acoperi terenul pierdut în toți acești ani. O astfel de oportunitate o pot fructifica numai cei care au demonstrat că au această capacitate, de a avansa exponențial.

Fie folosim această șansă și devenim o țară de top în Europa, fie o ratăm și rămânem în coada plutonului. Locul României este în top pentru că avem resursele, capacitatea, oportunitățile necesare pentru a fi în top. Nu mă mulțumesc cu o Românie medie, România în primul rând.

Acest program de dezvoltare pentru România este rețeta, busola care ne arată direcția care ne va duce la dezvoltare. Vă îndemn să aveți încredere în el, nu există scurtături, variante mai bune sau alte căi. Acesta este motivul pentru care punerea în aplicare a acestui program de dezvoltare este o cauză națională.

Partenerii noștri europeni ne oferă sprijin în acest sens. Este un eveniment o dată în viață.

Miniștrii mei au subliniat în principalele elemente referitoare la domeniile pe care le conduc. Efectul combinat va fi o transformare în bine a țării noastre. Statul se va transforma din sursa tuturor relelor într-o sursă care facilitează dezvoltarea. De la a fi prezent atunci când nu este necesar la a fi prezent doar atunci când este necesar. De la a fi un leagăn al corupției la un vector al transparenței. De la a băga sub preș problemele până la a le rezolva responsabil.

Nu mă voi referi la PSD în acest discurs.

Nu vrea ca aceste alegeri să fie ca toate celelalte din trecut. Îmi doresc ca aceste alegeri să fie despre România, nu despre lupta între partide. Vreau ca aceste alegeri să fie despre dezvoltare, nu despre acuzații, să fie despre viitor nu despre trecut. Oamenii își amintesc, pot să judece singuri, știu ce au de făcut. Oamenii au și speranțe, și așteptări.

Oamenii cred că putem să ne dezvoltăm, sunt convins că vor participa activ la aceste alegeri pentru a se asigura că speranțele lor se vor materializa.

Românii au văzut în 2016 ce înseamnă o prezență slabă la alegeri și la ce rezultate dezastruoase a putut să ducă. Nimeni nu ar trebui să lipsească la alegerile din 6 decembrie pentru că toate buletinele de vot contează, România are nevoie de noi toți.

Vom repara statul, doar un stat modern, digitalizat, cu funcționari moderni, cinstiți și cu spirit antreprenorial poate să vindece de toate bolile cronice de care suferă România. Doar un stat modern poate da lovitura de grație corupției din România. Doar prin digitalizare și transparență putem reduce corupția și dacă reducem corupția reducem sărăcia, principalul nostru inamic.

Pentru că există o corelație strânsă între corupție și sărăcie, cu cât este mai mare corupția cu atât și sărăcia este mai mare. Mai puțină corupție înseamnă mai puțină sărăcie și acesta este scopul nostru, la asta duce până la urmă acest program de dezvoltare.

Dragi invitați, dragi români, nu voi prezenta programul de guvernare, dar vă voi spune la ce visez și la ce îmi doresc să realizăm prin acest program.

Ceea ce îmi doresc este ca niciun român să rămână în urmă, oricărui român să i se dea o șansă, fiecare copil care se naște în țara asta să aibă acces la educație, să aibă șansa să reușească în viață.

Îmi doresc ca un număr cât mai mic de români să ajungă în spital. Îmi doresc ca românii să își testeze starea de sănătate periodic, un număr cât mai mare de români să fie diagnosticați cât mai rapid. Întreg sistemul de sănătate să fie reconstruit pe baze sănătoase.

Îmi doresc să construim spitale noi. Vom avea la dispoziție resurse enorme pe care România nu le-a avut până acum la dispoziție.

Dragi români, vă solicit să vă puneți încrederea în dezvoltarea României, prin participarea masivă la vot. Votul dumneavoastră în PNL este un vot pentru viitor sigur, pentru acțiune. Fiecare vot contează, reprezintă un mesaj. Avem nevoie de votul dumneavoastră, dar avem nevoie mai ales de puterea dumneavoastră, de credința dumneavoastră, de inteligența, entuziasmul și puterea de muncă pe care o aveți pentru a pune toți împreună acest plan de dezvoltare de care România are atâta nevoie. Și sunt convins că împreună vom reuși.”, a spus Ludovic Orban.

Programul de guvernare PNL.  Salariu mediu net 1.000 de euro până în 2024, aproape 1.000 km de autostradă și drum expres, pensii mărite, alocații dublate și primari în două tururi.

Programul de guvernare PNL are ca element principal cele 80 de miliarde de euro, bani europeni, pe care liberalii vor să-i folosească pentru investiţii şi reforme.

Programul de guvernare PNL. Creşteri de pensii şi salarii

PNL promite că, dacă va ajunge la guvernare după alegerile parlamentare din 6 decembrie, România va avea cea mai mare creştere economică din UE în următorii patru ani, cu un ritm de creştere de peste 6 la sută în 2024.

Liberalii îşi propun să creeze peste 560.000 noi locuri de muncă şi să crească salariul mediu net cu aproape 50 la sută faţă de nivelul din 2020.

Până în 2024, salariul mediu net în România va ajunge la 1.000 de euro pe lună. La nivelul iunii iulie 2020, salariul mediu net a fost de 3.372 de lei, ceea ce înseamnă aproape 700 de euro.

Pensiile vor creşte cu o diferenţă de până la 40 la sută faţă de 2019, până în 2024, aşa cum reiese din programul de guvernare PNL 2021-2024.

Citeşte şi: Florin Cîţu anunţă măsurile pentru 2021. „Nu reducem salarii, nu introducem taxe. E un program de guvernare care nu promite marea și sarea”

Liberalii vor să majoreze valoarea punctului de pensie cu 46% până în 2024 față de 2019. Valoarea punctului de pensie crește de la 1.265 Lei în 2019 la 1.841 lei în 2024.

Astfel, pensia medie anuală crește cu aproape 536 Lei până la aproape 2.000 Lei în 2024 față de nivelul din 2020. În schimb, legea pensiilor prevede că punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1875 lei în 2021.

Liberalii promit mai mulţi kilometri de autostradă în patru ani decât în planul de relansare şi rezilienţă

PNL vrea să unească regiunile istorice ale României cu autostrăzi, drumuri expres și cale ferată de mare viteză prin închiderea coridoarelor pan-europene de transport.

Liberalii susţin că vor finaliza peste 970 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres în perioada 2021 – 2024. În schimb, PNL menţiona în Planul Național de Relansare și Reziliență că va construi 3.000 de kilometri de autrostrăzi şi drumuri expres în următorii 10 ani, ceea ce înseamnă un aproape kilometru de autostradă pe zi.

Printre priorităţile din programul de guvernare PNL se numără finalizarea 660 Km de autostradă:

  • 320 km din Autostrada A7, Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani;
  • 160 Km din Autostrada Transilvania;
  • 43 Km din Autostrada Pitești-Sibiu (secțiunea 1 Sibiu-Boița și secțiunea 5 Curtea de Argeș-Pitești);
  • 100 Km Autostrada de Centură a Bucureștiului (Sud și Nord);
  • 24 Km din Autostrada Sebeș-Turda Lotul 2;
  • 14 km din Autostrada Lugoj-Deva Lotul 2;

310 Km Drum expres:

  • 121 Km din Drumul Expres Craiova-Pitești;
  • 13 Km Drumul Expres Brăila-Galați;
  • 100 km Drum Expres Buzău-Brăila;
  • 75 km Drum Expres Focșani-Brăila.

De asemenea, PNL promite finalizarea lucrărilor la podul odul suspendat peste Dunăre de la Brăila și drumurile de legătură.

Autostrada Sibiu-Piteşti, Comarnic- Braşov, priorităţi în programul de guvernare PNL

PNL susţine că va demara proiecte noi de investiții în Moldova, Dobrogea și Regiunea de Sud din care:

  • Autostrada A8, Târgu Mureș-Târgu Neamț-Iași-Ungheni – aprox. 311 km;
  • Autostrada A7, Pașcani-Suceava-Siret – 80 km;
  • Autostrada A13, Brașov-Bacău – 160 km;
  • Autostrada A13, Sibiu-Brașov – 125 km;

Drumurile expres din zona Dobrogei:

  • Brăila-Tulcea-Constanța;
  • Drum expres Tișița-Albița – 347 Km;
  • Drum expres Ploiești-Găești – 74 Km;
  • Drum expres Bacău-Piatra-Neamț – 61 Km;
  • Drum expres Timișoara-Moravița – 60 Km;
  • Drumul expres Dr. Tr. Severin-Caransebeș – Lugoj (142 km) la care se adaugă coridorul transfrontalier Dr. Tr. Severin-Calafat (72 km), parte din coridorul de conectivitate a proiectelor analizate în cadrul Inițiativei
    celor 3 Mări.

În programul de guvernare PNL este prevăzută începerea lucrărilor la:

  • Autostrada Nordului;
  • Autostrada Ploiești-Comarnic-Brașov;
  • Secțiunile 2, 3 și 4 din Autostrada Sibiu – Pitești.

Feroviar:

Liberalii îşi propun să crească vitezele tehnice şi comerciale pe 1.000 km din reţeaua feroviară:
București-Brașov, Timișoara-Arad, București- Buzău, București-Craiova, Pașcani- Iași, București-Pitești – 1,7 miliarde lei.

De asemenea, vor să reabiliteze linia de cale ferată Brașov-Sighișoara-Simeria-Curtici, costul estimat fiind de 20 miliarde de lei.

Metroul spre Otopeni, promisiune în programul de guvernare PNL

Liberalii vor să dezvolte reţeaua de cale ferată din jurul zonei metropolitane a Bucureştiului, prin modernizarea inelului feroviar.

Printre priorităţi se numără şi finalizarea Magistralei 5: Drumul Taberei- Pantelimon-Secţiunea 2, Eroilor-Piața
Iancului.

PNL vrea să înceapă lucrările la magistrala 6 de metrou – 1 mai – Aeroportul Otopeni, care ar fi trebuit să fie gata pentru Campionatul european de Fotbal 2020.

Programul de guvernare PNL – Şcoli şi spitale

PNL vrea să modernizeze infrastructura şcolară şi promite construirea şi reabilitarea a 2.500 de creşe, grădiniţe şi şcoli, 40 de campusuri școlare și 30 de cămine studențești; 8 centre universitare, precum şi 250 săli de sport școlare.

De asemenea, liberalii au de gând să construiască 3 spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova și 10 unități sanitare noi și extinderi prin programele europene de finanțare.

Citeşte şi: PSD promite vouchere de 100 de mii de euro, la lansarea programului de Guvernare. Cine ar fi beneficiarii

În planul de guvernare PNL este prevăzută şi reabilitarea și modernizare a 25 spitale județene și 110 spitale orășenești, precum şi a 1.450 centre medicale în mediul rural.

Programul PNL – facilităţile financiar – bancare

PNL promite să prelungească măsura privind amânarea ratelor bancare până la 1 iulie 2021. De asemenea, este prevăzută şi eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale pe o perioadă de 12 luni.

Ca să-i convingă pe români să-i voteze, liberalii mai propun următoarele măsuri:

  • continuarea acordării de garanții de stat pentru credite cu dobândă subvenționată prin IMM Invest și Eximbank – 30 miliarde de Lei;
  • asigurarea accesul la finanțare și lichidități pentru companii prin IMM Leasing și IMM Factor – 5 miliarde de Lei;
  • lansarea de noi produse de garantare pentru IMM-uri: Agro-Invest, Cardul „I.C. Brătianu”, Venture IMM, Capital IMM.

Citeşte aici toate măsurile promise în programul de guvernare PNL