Florin Cîţu explică de ce a prelungit starea de alertă, deşi situaţia epidemiologică este bună: Trebuie să fim vigilenţi în continuare

Guvernul a adoptat hotărârea prin care propune prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12 iulie, deşi numărul cazurilor scade în fiecare zi,

09 iul. 2021, 08:08
Florin Cîţu explică de ce a prelungit starea de alertă, deşi situaţia epidemiologică este bună: Trebuie să fim vigilenţi în continuare

Premierul Florin Cîţu a afirmat, joi seară, că trebuie să fim vigilenţi în continuare, chiar dacă situaţia epidemiologică este bună, de aceea a fost prelungită starea de alertă. ”Aceste restricţii pe care le impunem nu ne salvează de pandemie, doar vaccinarea ne salvază de pandemie”, a afirmat premierul.

Florin Cîţu a fost întrebat, joi seară, la Craiova, de ce a fost prelungită starea de alertă dacă situaţia epidemiologică este bună şi a răspuns: ”Trebuie să fim vigilenţi în continuare. Am relaxat unele condiţii, dar este important să rămânem vigilenţi şi este important să ne vaccinăm, este singura soluţie de a scăpa de pandemie. Aceste restricţii pe care le impunem nu ne salvează de pandemie, doar vaccinarea ne salvază de pandemie”.

Întrebat cum merge campania de vaccinare, premierul a precizat: ”Dacă ne uităm la campania de vaccinare prin filtrul cu numărul de persoane infectate zilnic, merge foarte bine. Dar depinde doar de noi să nu avem un val patru, pentru că avem vaccin. Dacă ne vaccinăm, nu vom avea un val patru. Este atât de simplu”.
Starea de alertă a fost prelungită, cu 30 de zile, din 12 iulie.

Zeci de asociaţii cer eliminarea restricţiilor cu privire la numărul persoanelor care pot participa la adunările publice

Zeci de asociaţii şi organizaţii îi cer lui Florin Cîţu eliminarea restricţiilor cu privire la numărul persoanelor care pot participa la adunările publice, considerându-le discriminatorii, din moment ce alte evenimente – sportive, culturale sau chiar evenimente private în interior se pot derula cu număr mare de participanţi. ”Libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire şi de asociere reprezintă drepturi fundamentale într-o societatea democratică”, afirmă asociaţiile semnatare.

Zeci de asociaţii şi organizaţii au transmis, joi, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Florin Cîţu, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, dar şi Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Stare de Alertă prelungită în România. Raed Arafat: La restaurante nu mai este valabilă regula de şase persoane la masă

”Organizaţiile semnatare îşi exprimă îngrijorarea asupra restricţiilor nejustificate privind organizarea adunărilor publice, menţinute în prezent în starea de alertă. În momentul de faţă, întrunirile sportive, religioase, culturale sau familiale, precum nunţile şi botezurile, sunt permise cu numere semnificative de participanţi, în timp ce adunările publice sunt în continuare limitate la 100 de persoane, într-un mod nejustificat din punct de vedere epidemiologic. Aceleaşi restricţii erau în vigoare în noiembrie 2020, respectiv aprilie 2021, momente de vârf ale pandemiei”, transmis organizaţiile.
Potrivit acestora, ”dreptul la întrunire este desconsiderat şi pus în inferioritate de autorităţile care reglementează restricţiile la nivel naţional într-un mod disproporţionat şi nejustificat”.
”Cele 65 de organizaţii semnatare, active în domenii precum drepturilor omului, reprezentarea minorităţilor, egalităţii de şanse, protecţia mediului şi furnizării de servicii sociale, vă solicită un tratament proporţional şi predictibil asupra limitării dreptului la întrunire, drept exercitat anual de organizaţiile noastre în forma unor marşuri şi adunări de conştientizare (…) Libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire şi de asociere reprezintă drepturi fundamentale într-o societatea democratică”, se mai arată în document.

Florin Cîţu îl contrazice pe Ludovic Orban privind revocarea lui Alexandru Nazare. „Am anunţat liderii coaliţiei. Decizia am luat-o marţi”
”Prin reglementarea diferită a modului de organizare şi desfăşurare a adunărilor publice, care sunt restricţionate la 100 de participanţi, respectiv a procesiunilor şi/sau pelerinajelor, care se pot desfăşura indiferent de numărul de persoane participante se creează o discriminare între cetăţeni pe criteriul opiniei, religiei, respectiv a orientării sexuale. Caracterul discriminatoriu se referă la faptul că, pe de-o parte, persoanele care îşi doresc să participe la activitatea cultelor religioase pot participa, indiferent de număr, iar pe de altă parte persoanele care doresc să participe la forme laice de manifestare a drepturilor la libertatea de întrunire şi exprimare sunt restricţionate la un număr de 100 de persoane”, se mai arată în document.

Aceştia atrag atenţia că ar fi discriminatoriu şi să ceară asociaţiilor sau organizaţiilor să verifice dacă participanţii sunt vaccinaţi.