Florin Cîţu: Întreg sectorul HORECA este scutit de la plata impozitului pentru tot anul. Anunţ de ULTIMĂ oră pentru românii cu datorii

Florin Cîţu a anunţat că întreg sectorul HORECA va beneficia de o scutire a impozitului specific până la finalul anului. De asemenea, ministrul Finanţelor a anunţat că firmele care au acumulat datorii de la începutul stării urgenţă îşi vor putea eşalona plata datoriilor pe o perioadă de 12 luni.

RomaniaTV.net
05 oct. 2020, 10:49
Florin Cîţu: Întreg sectorul HORECA este scutit de la plata impozitului pentru tot anul. Anunţ de ULTIMĂ oră pentru românii cu datorii

„Joi vom avea în primă lectură o ordonanţă de urgenţă pentru eşalonarea datoriilor acumulate pe perioada stării de urgenţă, de la începutul stării de urgenţă şi până la 25 octombrie. Aceste datorii o să fie amânate pe o perioadă de 12 luni şi eşalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile pe baza unei cereri la care se anexează o propunere de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanţii.

În continuare venim în sprijinul companiilor. Vrem să ne asigurăm că toate trec peste această perioadă dificilă”, a anunţat ministrul Finanţelor.

Florin Cîţu a precizat că vor putea fi depuse cereri de eşalonare până la data de 15 decembrie inclusiv.  „E timp pentru toată lumea să depună aceste cereri”.

În cazul companiilor care fac sau vor face obiectul unui control fiscal, eventuale sume suplimentare de plată vor intra, de asemenea, în calendarul de eşalonare, notează Agerpres.

Firmele care beneficiază de eşalonarea la plată a debitelor bugetare restante vor avea obligaţia să achite la zi toate taxele şi impozitele care se vor naşte şi datora după primirea eşalonării. Procedura simplificată va presupune depunerea unei cereri, cu un grafic de eşalonare anexat, cu rate egale sau inegale, în funcţie de cum apreciază fiecare contribuabil în parte.

Guvernul anunţă scutiri de impozite pentru HORECA

„Tot în aceeaşi OUG vom avea scutirea de impozit specific pentru sectorul HORECA care se va prelungi până la finalul anului. Sectorul a avut deja o scutire de la plata impozitului specific pe o perioadă de 150 de zile. Vom face această scutire până la finalul anului.

În 2020, întreg sectorul HORECA este scutit de plata impozitului specific pentru tot anul. Este ceea ce am spus de la început. Vom veni în sprijinul sectorului. Sectorul HORECA este unul dintre campionii programului IMM Invest”, a menţionat Florin Cîţu.

Cum se calculează impozitul specific

Impozitul specific a fost introdus prin Legea 170/2016 (Legea HoReCa), intrată în vigoare în 2017, şi se aplică activităţilor hoteliere, de restaurant, bar & cafenele sau catering.

Impozitul specific se calculează în funcţie de mai multe variabile, cum ar fi rangul localităţii unde activează punctul de lucru, suprafaţa acestuia, sezonalitatea etc. şi se achită semestrial, până pe data de 25 a lunii următoare semestrului, fiecare plată reprezentând jumătate din impozitul anual datorat.

Florin Cîţu: Pachetul de susţinere a economiei o să depăşească 7% din PIB până la finalul anului