Florin Cîţu: „PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”

Comisia Europeană a transmis înapoi proiectul PNRR depus de România cu zeci de observaţii. Liderii de la Bruxelles au transmis o serie de observații, pe mai multe componente, de la infrastructură și până la educație.

11 iun. 2021, 08:32
Florin Cîţu: „PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”

„Spulber un fake news de la prima ora. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Comisia Europeană a transmis înapoi proiectul PNRR depus de România cu zeci de observaţii. Aleph News a obţinut, joi seara, documentul cu criticile comisiei. CE începe săptămâna viitoare să aprobe proiectele PNRR depuse de ţările membre şi plata acestora.

Cele 29 de miliarde de euro pentru România ar putea să nu mai fie atât de sigure, pentru că o parte dintre proiecte ar putea să pice.

Comisia Europeană a retrimis PNRR cu zeci de observații! Greșelile flagrante făcute de Ghinea și Guvernul Romaniei în cel mai important document de până acum
Unul dintre reproşurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte, potrivit documentelor obţinute de jurnaliştii de la Aleph News. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.

Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova secţiile de Trapie Intensivă pentru nou-născuţi. În documentul word se cer 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiaşi proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

S-a depus cerere pentru finanţarea unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruţi 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, Comisia spune  că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informaţii.

La subcapitolul Research, Dezvoltare şi Inovare nu e dată mereu sursa datelor.

La alte capitole, cum e Turismul şi Fondul pentru Tranziţie Verde şi Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Şcolile Verzi au fost date costuri estimative din piaţă, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard naţional.

Jurnaliştii au cerut un punct de vedere de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Reprezentanţii MIPE au transmis că situaţia este normală şi este o parte din procesul normal de evaluare din această perioadă.

Florin Cîţu respinge vehement o guvernare PSD – PNL. „Niciodată cu mine la guvernare şi la preşedinţia PNL nu vom avea o guvernare cu PSD”