Florin Cîţu, primele declaraţii la Romexpo: „Au fost invitați lideri USR-PLUS, dar au spus că nu participă”

Florin Cîțu a reacționat şi cu privire la protestele organizate în jurul Romexpo. Premierul a susținut că oricine are dreptul să facă opoziție.

25 sept. 2021, 10:31
Florin Cîţu, primele declaraţii la Romexpo: „Au fost invitați lideri USR-PLUS, dar au spus că nu participă”

Florin Cîţu a ajuns la Congresul PNL. ”Toată campania am fost optimist și încrezător. După ziua de azi PNL va fi mai puternic, mai unit și mai pregătit pentru a câștiga alegerile din 2024. Sunt mulți liberali care nu participă astăzi aici. Participarea este limitată”, a declarat Florin Cîţu.

”Va fi un congres organizat impecabil. Totul va fi transparent. Au fost invitați la congres liderii partidelor politice din România. Au fost invitați lideri USR-PLUS dar au spus că nu participă”, a mai declarat Florin Cîțu.

”Această criză guvernamentală a fost făcută de cei care au plecat de la guvernare. PNL va fi mai unit ca niciodată după ziua de azi. Noi facem ceea ce spunem”, a mai completat Florin Cîțu.

Ludovic Orban primeşte cea mai grea lovitură înainte de congres: unul din oamenii săi de încredere a trecut în tabăra lui Cîţu pentru o funcţie de conducere în PNL

Premierul Florin Cîțu a declarat sâmbătă, la Romexpo, unde a sosit la Congresul PNL, că este „un act mizarabil” ca numele său să fie asociat cu cele două dosare DNA deschise in rem, cel legat de achiziția de vaccinuri și cel legal de fosta sa consilieră Mioara Costin.

Liderul PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu, a transmis înainte de Congres că „PNL avea o regulă a pasului în spate din partea celor cu probleme penale”.

„De aceea sper ca viitoarea conducere care se va alege mâine nu va include oameni cu probleme de acest gen sau controversați. Asta ar fi o pată mare pe obrazul PNL si, mai ales, pe al Președintelui Iohannis, a cărui părere pe acest subiect o știm clar si răspicat toți liberalii!”, a precizat acesta.

Florin Cîțu a reacționat și cu privire la protestele organizate în jurul Romexpo. Premierul a susținut că oricine are dreptul să facă opoziție.

Protest la Romexpo, înainte de startul Congresului PNL. Manifestanţii au amplasat un ciolan imens la intrarea în sală
Ludovic Orban a făcut şi el noi declarații de presă. ”Este o zi decisivă pentru PNL, decisivă pentru România. 5.000 de persoane au de făcut o alegere extrem de importantă, aleg președintele PNL. Au de ales între un candidat premier în funcție, care este cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția care vrea să pună punct crizei guvernamentale. Ca de fiecare dată, la fiecare eveniment, am emoții. Am convingerea că voi câștiga aceste alegeri. Dacă nu ai autoritate și legitimitate nu mai poți să girezi”, a mai declarat Ludovic Orban.

Cinci mii de membri ai Partidului Naţional Liberal vor participa, sâmbătă, la Romexpo, la Congresul care va alege preşedintele formaţiunii pentru următorii patru ani. Au intrat în cursă actualul lider, preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu. La eveniment va participa şi Klaus Iohannis, fost preşedinte al PNL. Evenimentul se va derula în condiţii speciale, dar şi discutabile, din cauza pandemiei de coronavirus.

Evenimentul este programat să înceapă la ora 11.00, la Romexpo, participarea fiind condiţionată de prezentarea certificatului verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau un rezultat negativ al testului pentru coronavirus. Sosirea, înregistrarea, verificarea sau testarea celor 5.000 de delegaţi din ţară va debuta, însă, cu câteva ore înainte.
Liderii liberali precizau că 80% dintre cei 5.000 de delegaţi au fost vaccinaţi. Cu toate acestea, vor exista şi echipe de testare la faţa locului.
Numărul de participanţi la congres ridică mari semne de întrebare, în condiţiile în care municipiul Bucureşti este, de la miezul nopţii, în scenariul roşu, fiind impuse restricţii aferente depăşirii ratei de infectare de 3 la mia de locuitori.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri, că nu s-au dat derogări pentru Congresul PNL, precizând că autorităţile au explicat legea şi au subliniat măsurile obligatorii care trebuie luate. Arafat a făcut referire la HG de prelungire a stării de alertă, fără a indica, însă, articolele incidente.
PSD a sesizat Poliţia Locală Sector 1, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Prefectura Capitalei, Direcţia Generală a Poliţiei Municpiului Bucureşti, Inspectoratul General al Poliţiei şi IGSU cu privire la Congres acuzând ”săvârşirea unei infracţiuni deosebit de grave care pune în pericol sănătatea publică din Bucureşti şi din întreaga ţară”.

Derularea Congresului 
Congresul va debuta cu declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis şi cu mesajele transmise de liderii Grupului PPE din Parlamentul European.
De asemenea, vor exista mesaje ale liderilor politici invitaţi.
Vor fi prezentate rapoartele de activitate ale actualei echipe de conducere şi apoi moţiunile celor doi candidaţi.
După aproximativ trei ore, va începe votul, decisiv în condiţiile în care nimic nu poate garanta că toţi delegaţii vor vota aşa cum au anunţat liderii filialelor.

”Preşedintele PNL se va alege la Congres”, a declarat, în repetate rânduri, Ludovic Orban, în ciuda cifrelor care-l arată favorit pe Florin Cîţu.

Cum arată cifrele 
În timpul campaniei interne, peste 30 de lideri de organizaţii au anunţat că îl susţin pe Florin Cîţu pentru şefia partidului. Aceştia vor trimite la congres peste 3.000 de delegaţi.
De cealaltă parte, pentru Ludovic Orban şi-au exprimat susţinerea 12 lideri de organizaţii, care totalizează aproximativ 1.000 de delegaţi.