Florin Cîţu, reclamat pentru uzurparea calităţii oficiale şi fals în declaraţii. Denunţ de ultima oră împotriva premierului

Avocatul Dan Chitic îl acuză de uzurparea de calităţi oficiale şi fals în declaraţii. Avocatul cere începerea urmăririi penale a premierului în scandalul arestării din Statele Unite ale Americii. 

13 aug. 2021, 15:30
Florin Cîţu, reclamat pentru uzurparea calităţii oficiale şi fals în declaraţii. Denunţ de ultima oră împotriva premierului

Florin Cîţu a fost reclamat pentru uzurparea calităţii oficiale şi fals în declaraţii. Denunţul împotriva premierului Cîtu l-a făcut avocatul Dan Chitic, a anunţat România TV.

 

„Am depus pentru uzurparea calităţii oficiale şi fals in declaraţii, prevăzute de art. 258 şi 326 cod penal împotriva numitului Florin Vasile Cîtu, în prezent premier al Romaniei. Problema este foarte simplă, în legea 90 se spune ca pentru a fi ministru sau prim-ministru trebuie să nu fi avut condamnare penala.

La acest moment nu există nicio dovada ca s-a facut reabilitare pentru fapta respectivă, cand articolul 901, litera 3, punctul c din codul penal al statului Iowa spune clar că pentru astfel de infracţiune trebuie parcursa o procedură de reabilitare judecatoreasca. Cu alte cuvinte, în momentul de faţă premierul este un condamnat, puscarias nereabilitat. Ca această faptă nu apare în cazier nu il excepteaza de la aplicarea legii. Ocuparea fara drept a unei funcţii constituie uzurparea”, a declarat avocatul Dan Chitic, la România TV.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: Cîțu cel cu ”ochii injectați și umezi” ar fi trebuit să-și dea deja demisia. Iohannis să iasă odată și să-și ceară scuze românilor

Detalii uluitoare din dosarul penal al lui Florin Cîţu, deschis în SUA. Actualul premier, depistat cu alcoolemie dublă faţă de limita legală. A fost înscris în „Drinking Drivers Program”

Pe 3 decembrie 2000, la ora 2:08, Florin Cîţu conduce haotic o maşină Ford Probe, pentru că s-a urcat băut la volan. Avea ochii injectaţi, iar poliţiştii l-au depistat cu o alcoolemie de 0.161, în condiţiile în care limita legală era de 0.08. Cîţu a ajuns apoi în custodia autorităţilor americane care au stabilit o cauţiune de 1950 de dolari.

Chiar dacă procurorul formulează acuzaţiile şi le trimite instanţei, Florin Cîţu nu s-a prezentat în faţa magistraţilor pentru că s-a întors în România, pentru sărbătorile de Crăciun. Odată revenit în SUA în ianuarie 2001, Cîţu şi-a recunoscut vinovăţia, contestă decizia autorităţilor, iar instanţa l-a ameninţat cu un mandat de arestare.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă, ipoteză bombă în scandalul arestării lui Florin Cîţu: Tot acest scandal vine de la domnul Ciucă, pe care mulți îl vor premier

Pentru a nu ajunge în spatele gratiilor, Florin Cîţu a intrat în programul Drinking Drivers. Mai apoi, la sfârşitul lunii februarie 2001, Florin Cîţu se răzgândeşte, face un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul, acceptă să intre într-un program de evaluare împotriva abuzului de substanţe şi trimite evaluarea sa într-un plic „confidenţial” la instanţă.

Pe 26 februarie 2001, judecătorul îl condamnă pe Florin Cîţu la două zile de închisoare în Penitenciarul Story County. Beneficiază de o scădere a pedepsei pe perioada reţinerii şi s-a ales cu o amendă de peste 1.300 de dolari. Mai mult, instanţa îi cere să contacteze şeriful din Story County pentru executarea pedepsei şi chiar şi să plătească masa şi camera din penitenciar dacă este nevoie, conform Mediafax.

Dosarul penal al lui Florin Cîţu conţine elemente esenţiale, puse la dispoziţie de autorităţile judiciare americane.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă, ipoteză bombă în scandalul arestării lui Florin Cîţu: Tot acest scandal vine de la domnul Ciucă, pe care mulți îl vor premier

Dosarul penal al lui Florin Cîţu, deschis în SUA. Acuzaţiile şi cronologia faptelor

Potrivit anchetatorilor americani, 3 decembrie 2000, la ora 2:08, o maşină Ford Probe roşie mergea de pe-o parte pe alta a drumului. La volan se afla Florin Cîţu care a fost depistat mirosind a alcool. A recunoscut că a băut, avea ochii injectaţi şi umezi.

Poliţiştii l-au depistat cu o alcoolemie BAC (Blood Alcohol Content) de 0.161, limita legală fiind de 0.08.

Din plângerea întocmită pe 3 decembrie 2000, autorităţile americane notează că la ora 2.08 noaptea, Florin Vasile Cîţu a fost prins pe Lincoln Way de pe Podul Squaw Creek, oraşul Ames, din Comitatul Story, conducând o maşină sub influenţa băuturilor alcoolice în timp ce avea o alcoolemie peste 0.100 (Blood Alcohol Content peste 0.100), notează Mediafax.

Inculpatul Florin Vasile Cîţu este acuzat oficial de infracţiunea de „conducere sub influenţă” (OWI) 1st (Serious Misdemeanor)/Delict grav, prin încălcarea Secţiunii 312J.2 litera 1a şi 1b din Codul Penal al Iowa din 1999.

Litera 1a se referă la conducere sub influenţa unei băuturi alcoolice sau a unui alt drog sau a unei combinaţii de astfel de substanţe iar litera 1b se referă la prezenţa unei concentraţii de alcool de 0.08 sau mai mari.

Tot pe 3 decembrie, inculpatul Florin Cîţu este luat în custodia autorităţilor americane şi este plasat sub supraveghere în cadrul Departamentului Serviciului Corecţional pentru Programul de Eliberare Preliminară.

Conform documentelor, autorităţile americane stabilesc o cauţiune de 1950 de dolari. Florin Cîţu era nevoit să o plătească, în condiţiile în care nu avea nici cash şi nici garanţii. De asemenea, el avea dreptul să ceară revizuirea cauţiunii în termen de 24 de ore. O audiere preliminară a lui Florin Cîţu se stabileşte pe 18 decembrie 2000.

Între timp, pe 14 decembrie 2000, Procurorul american Timothy C. Meals, procurorul din Story County, în numele autorităţii statului Iowa, îl acuză oficial pe Florin Vasile Cîţu de infracţiunea de conducere sub influenţă ( OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, folosind formularea legală: „ Pe 3 decembrie 2000, în Story County, Statul Iowa, cu violarea Secţiunii 321J.2 a Codului Penal din 1999, din Iowa, a sărvârşit:

a condus un autovehicul în statul Iowa în timp se afla sub influenţa unei băuturi alcoolice, narcotice, hipnotice sau de altă natură, sau o combinaţie de astfel de substanţe sau în timp ce avea o concentraţie de alcool de 0.10 sau mai mare”.

Potrivit sursei citate, procurorul american a afirmat că în acest caz dispune de suficiente dovezi prin care să se ajungă la o condamnare. Mai mult, o cauţiune fusese deja stabilită în acest sens.

Pe 27 decembrie 2000, la ora 13.00, Florin Cîţu a fost trimis în judecată de autorităţile americane pentru infracţiunea de conducere sub influenţă ( OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence. Trebuia să se prezinte în faţa Tribunalului Distructual din Comitatul Story din Iowa, însă nu a venit.

Cîţu şi-a trimis doar avocatul care a depus o cerere pentru o nouă audiere în faţa instanţei, în condiţiile în care el nu se mai afla pe teritoriul Statelor Unite.

„Inculpatul este absolvent al Iowa State University şi s-a întors în ţara natală, România, pentru sărbătorile de Crăciun. Inculpatul este programat să se întoarcă în SUA în jurul datei de 2 ianuarie 2001”. Ca atare, Cîţu semnează cererea prin care solicită judecătorului ca să fie audiat pe 8 ianuarie 2001.

O zi mai târziu,  pe 28 decembrie 2001, judecătorul a admis cererea inculpatului Florin Cîţu care avea 28 de ani la acea vreme.

Dosarul penal al lui Florin Cîţu. A fost ameninţat cu arestarea, după a pus presiune pe procurori să-i dea toate probele

Reprezentat de firma de avocatură Moothart & Owen, Florin Cîţu a decis să pledeze nevinovat în faţa instanţei americane în legătură cu acuzaţiile aduse (OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, încălcarea secţiuni 321J.2 din Codul Penal al Iowa (1999), Serious Misdemenor). El a cerut un proces rapid.

Pe 8 ianuarie 2001, Florin Cîţu a cerut în instanţă, printr-o nouă cerere semnată, ca procurorii să-i pună la dispoziţie toate probele din dosar: declaraţiile sale scrise sau audio, ale martorilor, copiile cazierului său, the driving record, toate bunurile reţinute de procurori la percheziţie, orice informaţie deţinută care l-ar putea disculpa, examinările sale, testele făcute, toată documentaţia prin care s-a stabilit alcoolemia, raportul ofiţerilor de la faţa locului, numele informatorilor folosiţi în ancheta împotriva lui, înregistrări audio, video de tot felul, inclusiv date despre amprentarea sa, arată Mediafax.

Tot pe 8 ianuarie 2001, judecătorul a stabilit că Florin Cîţu să apară în faţa Tribunaului Districtual din Story County Nevada, a doua zi, la 9 dimineaţa. De asemenea, a stabilit şi un „pretrail conference” pentru 17 februarie 2001, la ora 3.15 după amiaza, pentru ca Florin Cîţu să îşi reafirme nevinovăţia sau vinovăţia. Dacă inculpatul nu se prezintă la „pretrail”, va fi emis un mandat de arestare, se arată în documentul semnat de judecătorul Thomas R.Hronek.

Florin Cîţu a urmat programul Drinking Drivers Program, împotriva alcoolului la volan

În documentele depuse în instanţă mai apare şi o scrisoare a Centrului comunitar din Des Moines din care reiese că Florin Vasile Cîţu a terminat, pe 18 ianuarie 2001, cu succes programul de 12 ore împotriva alcoolului la volan „Drinking Drivers Program”.  Ulterior, pe 24 ianuarie 2001, Florin Cîţu a informat instanţa, prin avocatul său, că a finalizat cu succes Programul împotriva alcoolului la volan.

Mai apoi, pe 23 februarie, Cîţu a depus în faţa instanţei un acord de recunoaştere a vinovăţiei. El a scris că înţelege faptul că pedeapsa maximă pentru infracţiunea comisă este de 1000 dolari sau încarcerare sau amândouă. În cazul în care şi-ar fi instalat în un dispozitiv de pornire a maşinii numai după testarea alcoolemiei, ar fi putut scăpa doar cu o amendă de 500 de dolari.

Florin Cîţu mai susţine în document că instanţa poate să-i ceară să facă muncă neplătită în folosul comunităţii şi că există o pedeapsă minimă de închisoare cu executare sau trimiterea sa la un centru de corecţie comunitar pentru 48 de ore, cu excepţia cazului în care este eligibil la o pedeapsă amânată, cu suspendare sau sub probaţiune. Mai mult, acesta scrie că în cazul în care Departamentul de Transporturi nu i-a retras încă permisul de conducere, înţelege foarte bine că permisul său va fi revocat cel puţin 6 luni.

Florin Cîţu a acceptat să plătească amenda şi  a fost închis două zile

Pe 23 februarie 2001, Florin Cîţu a acceptat amenda şi încarcerarea timp de 48 de ore, precum şi o taxă pentru Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri şi un program de evaluare împotriva abuzului de substanţe.

„Pledând vinovat, înţeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”, scrie Florin Cîţu în acordul de recunoaştere în care susţine că ştie că nu va exista niciun fel de pedeapsă amânată.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, Florin Cîţu a spus că se face vinovat de infracţiunea de conducere sub influenţă şi este de acord cu următoarele recomandări făcute de statul Iowa:

  • să plătească o amendă de 1000 de dolari plus o suprataxă legală de 30%
  • încarcerarea sa pentru 48 de ore care să fie scăzută din timpul pe care deja îl petrecuse în închisoareâ
  • plata unei taxe de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri)
  • Evaluarea Abuzului de Substanţe
  • va plăti toate cheltuielile judiciare

Pe 26 februarie 2001, judecătorul a pronunţat decizia de condamnare a lui Florin Cîţu: 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, îi scade perioada reţinerii iniţiale, îi dă peste 1300 de dolari amendă şi îi cere să contacteze şeriful pentru executarea pedepsei şi să plătească masa şi camera din penitenciar dacă este nevoie, potrivit sursei citate.

În calitate de inculpat, lui Florin Cîţu i se acordă termen până pe 27 iunie 2001 să plătească să plătească amenda, taxele suplimentare şi cheltuielile judiciare.

Inculpatul trebuie să contacteze Biroul Şerifului din Story County până pe 4 aprilie 2001 ca să facă toate aranjamentele necesare pentru executarea pedepsei cu închisoarea care va trebui să fie dusă la îndeplinire, consecutiv, până pe 4 mai 2001.

Documentele puse la dispoziţie de autorităţile judiciare americane nu arată că Florin Cîţu a formulat apel la condamnarea primită.