Florin Cîţu şi-a depus mandatul. Anunţul făcut de Administraţia Prezidenţială

Florin Cîţu, premierul desemnat de Klaus Iohannis pentru a forma Guvernul, şi-a depus mandatul. Anunţul a fost făcut de Administraţia Prezidenţială.

RomaniaTV.net
12 mart. 2020, 13:20
Florin Cîţu şi-a depus mandatul. Anunţul făcut de Administraţia Prezidenţială

Administrația Prezidențială a anunţat joi, cu puţin timp înaintea plenului reunit al Parlamentului că „domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat”.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, a mai anunţat Administraţia Prezidenţială.

Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat, înainte de votul din Parlament care era programat să aibă loc joi, la ora 16.

Citeşte şi: Şedinţă în Parlament pentru învestirea Guvernului

După ce Florin Cîţu şi-a depus mandatul, președintele Iohannis trebuie să desemneze un nou premier care să încerce să își strângă majoritatea în Parlament.

Pe 26 februarie, Florin Cîţu a fost desemnat de preşedintele Klaus Iohannis să formeze un Guvern, după ce Executivul condus de Ludovic Orban a fost demis prin moţiune de cenzură. 

Şedinţa Parlamentului privind învestirea Guvernului a fost suspendată, joi, după ce Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că a primit o adresă din partea premierului desemnat că îşi depune mandatul. „În aceste condiţii, suspend şedinţa. (…) Este posibil ca sâmbătă sau duminică să avem audieri de miniştri propuşi”, a precizat Ciolacu.

În 28 februarie, premierul desemnat, Florin Cîţu, a depus la Parlament lista Cabinetului şi programul de guvernare. Miniştrii propuşi au fost audiaţi săptămâna trecută în comisiile parlamentare de specialitate.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să facă o declaraţie de presă în cursul serii de joi. 

Augustin Zegrean: Se reia totul de la zero

”Se resetează tot. Se reia de la capăt. Parlamentul încă n-a respins nicio propunere de învestitură pentru că niciuna n-a ajuns în Parlament” a explicat Augustin Zegrean pentru DCNews. 

„Președintele trebuie să reia discuțiile cu partidele parlamentare, să desemneze un nou premier, care să formeze un nou guvern” a continuat fostul președinte al CCR. 

Întrebat dacă astăzi e ziua zero, Augustin Zegrean a răspuns că nici măcar atât: ”Nici măcar ziua zero. Numărătoarea nu începe de mâine, ci din ziua în care persoana desemnată va cere Parlamentului votul de învestitură”. 

Augustin Zegrean a mai explicat că decizia CCR de astăzi, care a declarat în integralitate OUG pentru alegerile anticipate neconstituțională nu împiedică organizarea alegerilor anticipate pe legislația în vigoare. Fostul președinte al CCR a afirmat că, deși decizia CCR nu-i împiedică cu nimic, ”se vede că ei nu vor” organizarea de alegeri anticipate. 

Cât despre planul inițial, să fie alegeri anticipate în același timp cu alegerile locale, Augustin Zegrean ne-a mărturisit: ”De ieri, de alalăteri mă întreabă dacă pot fi amânate alegerile locale”. ”N-o să avem alegeri anticipate, o să avem alegeri amânate” a continuat fostul președinte al CCR. 

Judecătorul a explicat că se vorbește că din cauza noului coronavirus s-ar dori amânarea alegerilor locale: ”Să dai vina pe așa ceva… mă rog, este o soluție, politicienii se agață și de un fir de ață”.