Florin Jianu, CNIPMMR: O criză a forţei de muncă în România este echivalentul unei crize economice

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a declarat luni că o criză a forţei de muncă în România este echivalentul unei crize economice.

RomaniaTV.net
13 mai 2019, 12:58
Florin Jianu, CNIPMMR: O criză a forţei de muncă în România este echivalentul unei crize economice

Acesta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că deficitul de forţă de muncă din România depăşeşte 1 milion de oameni.

„O criză economică nu înseamnă neapărat deficit, nu înseamnă neapărat o scădere. O criză economică poate însemna şi neatingerea potenţialului economic. România poate să crească din punct de vedere economic mult mai mult decât o face în acest moment, numai că în momentul în care, în turism, nu ai oameni cu care să lucrezi, nu mai deschizi un al doilea restaurant, în momentul în care în construcţii nu ai oameni cu care să lucrezi, nu mai faci o nouă construcţie ş.a.m.d în toate domeniile. Nu poţi să îţi atingi potenţialul de dezvoltare. Eu cred că trebuie să abandonăm această problemă, această dramă a României, că 4 milioane de români locuiesc afară, nu toţi o duc bine, nu toţi sunt fericiţi, ci trebuie să ne luptăm noi, antreprenorii, să le oferim acea perspectivă de a se întoarce acasă”, a declarat luni Florin Jianu, într-o conferinţă de presă, citat de News.ro.

O altă soluţie este folosirea fondurilor europene sau aducerea unor angajaţi din Republica Moldova sau Ucraina, Serbia, unde sunt comunităţi de români.

La rândul său, Dragoş Anastasiu, preşedintele Grupului Eurolines, a subliniat că deficitul de forţă de muncă din turism este considerabil, iar soluţia pentru promovarea României este parteneriatul public-privat.