Florin Piersic, mărturisiri emoţionante despre cascadorul Szobi Cseh

Cascadorul Szobi Cseh a fost internat la Institutul Clinic Fundeni, de câteva zile, cu o suferinţă hematologică gravă. Florin Piersic a făcut mărturisiri emoţionantă. Actorul a declarat pentru România TV că fără Szobi Cseh nu era actorul de azi. Invitaţi într-o ediţie specială, cei doi actori şi buni prieteni au vorbit despre momentele care i-au unit în viaţă şi pe scenă, dar şi despre proiectul cascadorului prin care încearcă să îşi ducă meseria mai departe.

15 iun. 2013, 16:59
Florin Piersic, mărturisiri emoţionante despre cascadorul Szobi Cseh

Cascadorul Szobi Cseh a fost internat de câteva zile şi este sub supraveghere medicală.

Anul trecut, Szobi Csech a aflat că are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu şi tumoare la colană, la Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice. Acum, starea de sănătate a lui Szobi Cseh este stabilă. Medicii îl vor ţine, însă, câteva zile sub observaţie, după ce a aceasta a suferit o complicaţie hematologică şi a ajuns în stare gravă la spital.

Florin Piersic a mărturisit că Szoby Cseh a avut un rol extrem de important în cariera sa.

„Vă spun adevărat, fără Szoby Cseh eu nu eram cascadorul actor. Atâta vreme cât el era alături de mine şi îmi spunea tu poţi să faci asta. Eşti pregătit şi fizic şi mintal. Fă-o, dar ascultă-mă pe mine. Exact ceea ce îţi spun eu asta să faci! Recunosc îl am ca pe un frate! Băiat necăjit, cum a fost, să ajungă cascadorul care pentru noi actorii era un exemplu”, a declarat Florin Piersic. 

Szabolcs (Szoby) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa „Ganea”. Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele „Împuşcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), „Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi „Serbări galante” (în regia lui René Claire).

Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv „Amen”, în regia lui Costa-Gavras.

În mai 2010, cascadorul Szoby Cseh a fost decorat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

În 2011, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a cascadorului Szoby Cseh. Acesta a declarat atunci că el s-a dus de bună voie la ofiţerii Securităţii pentru a „face ordine în studiouri”, explicând că exista foarte multă corupţie în industria cinematografiei.

Anul acesta, pe 22 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că Szobi Cseh nu a colaborat cu Securitatea.