FMI, la sfat cu liderii UNPR şi PDL despre creşterea salariului minim pe economie şi scăderea CAS

Delegaţia Fondului Monetar International a avut întâlniri cu partidele politice. Reprezentanţii Fondului au discutat cu liderii UNPR şi PDL despre creşterea salariului minim pe economie şi scăderea CAS.

RomaniaTV.net
13 aug. 2012, 12:23
FMI, la sfat cu liderii UNPR şi PDL despre creşterea salariului minim pe economie şi scăderea CAS

Primii cu care s-au văzut luni cei de la FMI au fost reprezentanţii UNPR. Formaţiunea spune că susţine, alături de USL, scrisoarea de angajament pentru reformele structurale, acordarea următoarelor tranşe de împrumut, perspectiva unui nou acord din 2013 cu FMI şi privatizarea întreprinderilor de stat cu pierderi.

„Am repornit discutiile si am găsit o deschidere la FMI privind proiectul care vizează taxarea marilor averi. Vom trimite proiectul de lege care a fost discutat în iunie în Parlament în dorinţa de a-l îmbunătăţi cu experţii FMI, considerând că acesta poate fi o soluţie modernă pentru următorii ani de a genera venituri, astfel încât proiectele sociale importante să poată continua”, spus vicepreşedintele UNPR, Valeriu Steriu.

De la UNPR, discuţiile s-au mutat în tabara Opoziţiei, la PDL. Potrivit lui Videanu, în urma discuţiei s-a relevat că „în România, din păcate, se face prea multă politică şi prea puţină guvernare”. „Din păcate, credibilitatea şi predictibilitatea, elemente fundamentale pentru o reluare sănătoasă a creşterii economice, după trei luni de guvernare Ponta, sunt poate la minimul pe care România l-a înregistrat în ultimii 5-6 ani. Credibilitatea se construieşte cărămidă cu cărămidă şi ea poate fi distrusă într-o noapte printr-un demers politic”, a adăugat liderul democrat-liberal.

Adriean Videanu a opinat totodată că fondurile europene şi creşterea consumului intern sunt în momentul de faţă „blocate”, ceea ce face ca prognoza de creştere, chiar revizuită la 1,2%, din punctul de vedere al PDL să fie „optimistă”. El a arătat că, potrivit evaluărilor PDL, „în condiţiile actuale, creşterea economică va fi în jur de 0,7-0,8%”.

De asemenea, conform lui Videanu, la întâlnire s-a relevat faptul că este nevoie de mai multă stabilitate în legislaţie, motiv pentru care Codul muncii şi Codul social trebuie continuate.

Adriean Videanu a mai spus că PDL va pune la dispoziţia tehnicienilor FMI, CE, BM evaluările democrat-liberalilor care vizează un pachet de două măsuri referitoare la creşterea salariului minim corelat cu reducerea contribuţiilor sociale, ca un element de deblocare a economiei.