FMI: "Recesiunea provocată de coronavirus va fi mai gravă decât criza financiară din 2008"

Publicat: Duminică, 05 Aprilie 2020 10:16 // Actualizat: Duminică, 05 Aprilie 2020 10:16 // Sursa: romaniatv.net

Pandemia de coronavirus a paralizat economia mondială și a aruncat lumea într-o recesiune care va fi "mult mai gravă" decât criza financiară globală din urmă cu un deceniu, a declarat vineri seara directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.

"Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune care este mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009" a declarat Kristalina Georgieva, potrivit Agerpres.ro.

Citeşte şi: Coronavirusul a declanşat deja criza economică. În Italia se vând bunurile la amanet pentru a cumpăra mâncare

Piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare au fost lovite de criza coronavirusului a subliniat Georgieva, precizând că investiții de aproape 90 de miliarde de dolari au ieșit de pe piețele emergente, mult mai mult decât în perioada crizei financiare din 2008.

Georgieva a mai spus că 90 de țări, adică aproape jumătate din cele 189 de stat membre ale FMI, au solicitat acordarea de finanțare de urgență de la FMI pentru a răspunde la pandemia de coronavirus.

În urmă cu doar două săptămâni, șeful FMI aprecia că șocul economic adus de pandemia de coronavirus ar urma să fie unul prelungit pe numai câteva trimestre.

Epidemia de coronavirus va aduce o recesiune în anul 2020

Retragerea subită a lichidității din piața americană de bonduri și cea mai rapidă prăbușire bursieră din toate timpurile i-au făcut pe mulți analiști și investitori să lanseze semnale de alertă că turbulențele financiare anunță un șoc economic mai grav decât cel din 2008-2009 și chiar comparabil cu Marea Criză a periodei interbelice inaugurată de crahul de pe Wall Street din anul 1929.

Citeşte şi: Producătorii de medicamente, apel către populaţie: Rugăm să se renunţe la obiceiul de a stoca medicamente

Fondul Monetar Internațional avansa, însă, o proiecție moderată. Instituția financiară internațională spune că epidemia de coronavirus va aduce o recesiune în anul 2020, dar că economiile lumii ar urma să își revină în anul 2021.

Directorul executiv al FMI, Kristalina Georgieva, susținea că acțiunile fiscale deja luate în mai multe țări ale lumii pentru a învigora sistemele de sănătate, dar și pentru a proteja companiile și muncitorii afectați de epidemie.

Chiar va fi nevoie de încă și mai mult, în special pe frontul fiscal”, a declarat Georgieva.

Fondul va face pași importanți pentru un ajutor financiar masiv de urgență, 80 de țări solicitând deja sprijin. FMI este gata să angajeze întreaga sa capacitate de împrumut a sa, de 1 trilion de dolari, a mai spus Georgieva.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
criza economică FMI pandemie coronavirus
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8344
RON
14 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H