Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei revendică de la stat 166.000 de ha de pădure

Biserica ortodoxă revendică de la statul român 166.000 de hectare de pădure. Valoarea pădurilor revendicate se ridică la 3,5 miliarde de euro. Litigiul a început în urmă cu 11 ani, iar Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a primit în 2007 o primă sentinţă favorabilă din partea Tribunalului Suceava.

RomaniaTV.net
18 mart. 2012, 08:30
Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei revendică de la stat 166.000 de ha de pădure

Dezbaterile pe fond nu au început încă în acest proces cu o miă de 3,5 milioane de euro. Până acum au fost depuse acte la dosar. Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a depus copii după cărţile funciare ale terenurilor revendicate, în timp ce Romsilva a depus o istorie a fondului.

În urmă cu cinci ani, Fondul Bisericesc al Bucovinei a obţinut o sentinţă favorabilă din partea Tribunalului Sucevei. Instanţa supremă a decis la cererea statului strămutarea procesului la Curtea de Apel Timişoara, care în 2009 a decis să menţină sentinţa dată de Tribunalul Suceava.

Romsilva nu s-a oprit aici şi a făcut un nou recurs la Înalta Curte care a decis să mute acest proces la Cluj, în iunie 2011.

La termenul procesului ce a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni, au participat atât Înalt Preasfinţia Sa Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi al Rădăuţilor, dar şi alte şase feţe bisericeşti.