Fondul Monetar Internaţional (FMI) urcă prognoza pentru creşterea economică a României

Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează o creștere economică de 7% pentru România în 2021, o îmbunătățire față de prognoza de 6% din această primăvară.

28 aug. 2021, 15:13
Fondul Monetar Internaţional (FMI) urcă prognoza pentru creşterea economică a României

Fondul (FMI) afirmă că producţia românească a avut în 2020 una dintre cele mai ușoare contracţii din UE, ajutată de răspunsuri eficiente și în timp util ale politicii fiscale și monetare. Rezultatul din primul trimestru al anului 2021 a depășit maximul pre-pandemic, iar creșterea pentru anul acesta este estimată la 7%. Cu toate acestea, rămân riscuri negative, inclusiv incertitudinea cu privire la evoluția pandemiei.

„Creșterea va fi susținută de consumul privat și va fi însoțită de o creștere temporară a inflației. Pe termen mediu, estimăm că PIB-ul va relua traiectoria dinaintea pandemiei, efectele prelungite ale pandemiei urmând să fie limitate”, potrivut FMI.

Astfel, potrivit FMI, creșterea PIB-ului real al României este proiectată la 7% în 2021, condusă de consumul privat și însoțită de o creștere tranzitorie a inflației. Pe termen mediu, se preconizează că producția va reveni la traiectoria sa pre-pandemică, pe măsură ce „cicatricile” din pandemie se vor vindeca. Investițiile publice vor fi stimulate de o preluare de proiecte finanțate de UE, inclusiv prin noi resurse din fondurile New Generation EU (Planul de Relansare) și din bugetul multianual UE 2021-27.

Prognoza FMI este mai optimistă decât a INS

Se preconizează că deficitul de cont curent se va restrânge moderat pe termen mediu pe măsură ce consolidarea fiscală va avea loc și creșterea va încetini către potențial.

Economia României a crescut cu 1,8% în trimestrul 2 față de trimestrul 1 și cu 13% față de același trimestrul din 2020, când era puternic afectată de pandemia COVID-19 și restricțiile asociate. Creșterea anunțată de Statistică este ușor sub estimările analiștilor, care vedeau un avans trimestrial al produsului intern brut de 2% și unul anual de 14,5%, potrivit Profit.ro.

Datele semnal publicate de INS mai arată o creștere de 6,2% în prima jumătate a anului pe serie ajustată și de 6,5% pe serie brută. Creșterea pe primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut a fost revizuită în jos de la 2,9% la 2,5%, ceea ce explică o parte din dinamica anuală sub așteptările analiștilor.

Citeşte şi: Raluca Turcan anunţă care va fi salariul minim pe economie: „Am pregătit o formulă predictibilă de majorare”