Fondul Proprietatea a vândut toate acţiunile pe care le avea la Petrom

Fondul Proprietatea (FP) a anunțat miercuri dimineață Bursa că a finalizat procesul de vânzare a înregului pachet deținut la Petrom, demarat aseară. A primit pe pachet 764 de milioane de lei.

14 dec. 2022, 12:02
Fondul Proprietatea a vândut toate acţiunile pe care le avea la Petrom

Fondul Proprietatea a vândut toate acţiunile pe care le avea la Petrom.

„1.777.067.726 actiuni ordinare, reprezentand intreaga participatie detinuta de Fondul Proprietatea la OMV Petrom S.A., au fost plasate investitorilor ca urmare a finalizarii ofertei de plasament privat accelerat demarate in 13 decembrie 2022

Franklin Templeton International Services S.A R.L., in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic (“FTIS”) al Fondul Proprietatea S.A (“Fondul”/“Fondul Proprietatea”), in continuarea anuntului de lansare publicat in data de 13 decembrie 2022, anunta acordul de a vinde un numar de 1.777.067.726 actiuni ordinare, reprezentand intreaga detinere a Fondului Proprietatea la OMV Petrom S.A. („Petrom”), urmare a finalizarii ofertei de plasament privat accelerat („Tranzactia”).

Citeşte şi: EXCLUSIV Adrian Năstase, dezvăluiri în premieră despre privatizarea Petrom: „În anii 2000, Petrom avea 50.000 de salariaţi şi datorii ce trebuiau acoperite de stat”

Pretul de vanzare al actiunilor a fost stabilit la 0,43 RON/actiune. Veniturile brute rezultate din Tranzactie se ridica la 764.139.122,18 RON si vor fi utilizate pentru implementarea Mecanismului de Control al Discount-ului Fondului, astfel cum este prevazut in Declaratia de politica investitionala a Fondului, prin finantarea programului de rascumparare, astfel cum a fost aprobat de actionarii Fondului, si / sau plata potentialelor dividende catre actionarii Fondului, in absenta unor conditii sau circumstante exceptionale de piata si sub rezerva oricaror restrictii impuse de reglementarile legale sau fiscale din Romania si a aprobarii actionarilor.

Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.

Citeşte şi: Austria, gata să sacrifice OMV pentru a deveni independentă de gazul rusesc. Petrom poate ajunge sub controlul Norvegiei

Sub rezerva decontarii Tranzactiei, Fondul nu va mai detine actiuni la Petrom.

Erste Group Bank AG si SSIF Swiss Capital S.A. au actionat in calitate de Joint Global Coordinators si Joint Bookrunners, iar Banca Comerciala Romana S.A. si Auerbach Grayson and Company LLC au actionat in calitate de Joint Bookrunners in cadrul Tranzactiei”, a transmis Fondul Proprietatea (FP), potrivit Economica.net.

Fondul Proprietatea deținea aproape 3% din acțiunile Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, care are 51%. Statul român deține circa 20,7 %,