Fondul Proprietatea în galop de sănătate spre noi maxime

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au scumpit astăzi şi în ritmuri de peste 2%. Rezultatele excelente ale OMV Petrom au stimulat investitorii să cumpere. Petrom ocupă a cincea parte din portofoliul FP. De asemenea, creşterea este alimentată de marile aşteptări privind dividendele pe care FP însuşi le va da. Care sunt obstacolele care împiedică FP să-şi doboare maximul absolut, de la care a coborât din momentul listării de acum un an?
Adrian N. Ionescu
23 feb. 2012, 10:54
Fondul Proprietatea în galop de sănătate spre noi maxime

Aprecierea importantă de astăzi a adus preţul acţiunii Fondului Proprietatea (FP) deasupra rezistenţei de la 0,550 lei, cel mai apropiat prag care se opune, din punct de vedere tehnic, la continuarea creşterii, potrivit analiştilor de la Casa de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca.

Atacul spre noi maxime va surveni chiar dacă, pe termen scurt, indicatorii analiştilor arată că FP este „supracumpărat“, adică în orice moment ar putea surveni corecţii negative. Acestea nu vor afecta tendinţa puternic ascendentă, atâta vreme cât se vor păstra peste pragul de 0,52 lei/ acţiune (v. explicaţii în capitolul DIDACTICE).

Pe termen mai lung de o zi, corecţia ar putea coborâ preţul până spre 0,51 lei / acţiune, sau, spun analiştii SSIF Broker, mai severi, până la 0,48 lei.

Totuşi, atacul cu succes de azi al maximului de acum un an de la 0,55 de lei, şi argumentele fundamentale favorabile menţionate în introducere sunt tot atâtea motive pentru a crede că acţiunile FP se îndreaptă spre asaltul maximului absolut de la 0,6215 lei/acţiune, înregistrat în 1 martie anul trecut, nu mult după listarea la Bursa de Valori Bucureşti.

Puterea următoarelor rezistenţe, care se vor opune asaltului la 0,585 şi la 0,605 lei/ acţiune, este dată doar de apropierea acestora de maximul absolut de 0,6215 lei. Pragurile sunt vulnerabile, mai ales după ce, în săptămânile următoare, tendinţa s-ar putea consolida după eventuala corecţie.

Brokerii spun de obicei că o tendinţă de creştere este consolidată de corecţii negative, pentru că noii investitori, cărora acum li se pare prea scumpă acţiunea, devin dipuşi să intre la cumpărare şi s-o ducă chiar mai sus decât nivelul actual, câtă vreme performanţele companiei stimulează creşterea.

Titlurile FP ar putea creşte până la 0,645 lei, „într-un scenariu macro-bursier internaţional predominant favorabil“, scrie analistul Andrei Rădulescu în raportul casei de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca, în urma analizei a nouă scenarii de evaluare. Creşterea s-ar putea produce în două etape intermediare, până la 0,55 lei, respectiv 0,598 lei / acţiune, spunea analistul, citat de RTV.NET.

Cel mai recent stimulent este profitul record al Petrom, cel mai mare din toate timpurile al unei companii româneşti.

Fondul Proprietatea deţine pachetul maxim de 20%, care îi este permis la OMV Petrom (SNP), şi care contribuie cu 23% la valoarea activelor nete ale fondului, de 14,5 miliarde de lei.

Fondul Proprietatea este atractiv şi datorită dividendelor promise. Va da dividende totale de peste 96 % din profitul net pe 2011, care a ajuns la 543,8 milioane de lei, cu aproape 88 de milioane mai mult (+19.2%) decât în 2010, potrivit raportului managerului Fondului, Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom.

Pe de altă parte, fondurile străine de investiţii presează pentru dividende şi mai mari, care să rezulte din vânzări de active menite să crească cotaţia fondului.

Acţionarii străini deţineau aproape 55% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului, din care fondurile de investiţii străine au 45,5%.

„DIDACTICELE“

Toate informaţiile de mai sus nu constituie recomandări de investiţie. Responsabilitatea investiţiilor aparţine exclusiv celor care le decid, în funcţie de propria toleranţă la risc.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Scrisoarea unei viitoare mămici pentru Ilie Bolojan: „Am avut 3 joburi să ajung la cuantumul maxim al indemnizației” Răspunsul premierului
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
Cum a apărut Irina Loghin, la câteva zile de la înmormântarea soţului! Toţi au crezut că nu văd bine, ce i-au spus...
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cazul Caracal revine în atenție. Ultimul dosar deschis pe numele lui Dincă ridică noi semne de întrebare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ionuț este fotbalistul de 30 de ani care a murit în accidentul de pe Centura Bucureștiului
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Se taie 10% de la pensionari, de la 1 august. Mamele, cei în concediu medical și cu ajutor social, șomerii plătesc această taxă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă