Fonduri nerambursabile pentru beneficiarii contractelor de creştere a competitivităţii economice

O sumă de 926.000 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională a fost dirijată de către Organismul Intermediar pentru IMM-uri (OI.IMM) din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

RomaniaTV.net
09 feb. 2012, 21:00
Fonduri nerambursabile pentru beneficiarii contractelor de creştere a competitivităţii economice

Banii sunt destinați instruirii beneficiarilor contractelor implementate în cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operaţional Sectorial ‘Creşterea Competitivităţii Economice’ (POS.CCE), au afirmat, joi, la o conferinţă de presă, reprezentanţii OI.IMM.

‘Absorbţia nesatisfăcătoare a fondurilor europene este cauzată, în principal, de deficienţe la întocmirea de către beneficiarii contractelor cu finanţare europeană a cererilor de rambursare, iar proiectul susţinut din Fondul European de Dezvoltare Regională urmăreşte tocmai eliminarea erorilor care întârzie procedura de rambursare sau conduc chiar la penalizarea financiară a firmelor respective’, a precizat Mădălina Miclea, director, MECMA-OI.IMM.

Campania de instruire la nivel naţional va dura 20 de luni, iar locaţiile, temele şi participanţii vor rezulta în urma unui ‘sondaj’ realizat de către OI.IMM prin intermediul unui chestionar postat pe site-ul instituţiei.

Este o ‘abordare pragmatică’ a problemelor cu care se confruntă beneficiarii de fonduri europene în procesul de implementare, iar specialiştii OI.IMM, consultanţii şi, poate, şi reprezentanţi ai băncilor comerciale, ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNCGIMM) şi ai Fondului Român de Contragarantare (FRCG) vor conlucra pentru a oferi soluţii care să conducă la întocmirea corectă a cererilor de rambursare, deci la accelerarea plăţilor, mărirea gradului de absobţie a fondurilor alocate prin POS.CCE, au afirmat reprezentanţii OI.IMM.

Joi, OI.IMM din cadrul MECMA a organizat lansarea campaniei naţionale de instruire – prin seminarii, mese rotunde,workshop-uri – a beneficiarilor contractelor de finanţare aflate în gestionarea instituţiei.