Ford Craiova ar putea produce primul automobil electric compact. Investiţia colosală pentru adaptarea liniilor

Uzina Ford Craiova e luată în calcul ca fabrica în care ar putea fi construit primul model electric compact din portofoliul producătorului auto american, alături de cele din Köln și Saarlouis din Germania. Presa germană speculează că uzina din Koln ar fi fost deja aleasă.

01 dec. 2020, 08:48
Ford Craiova ar putea produce primul automobil electric compact. Investiţia colosală pentru adaptarea liniilor
Ford Craiova ar putea produce primul automobil electric compact

Oficialii Ford nu au confirmat, însă, informaţia cu privire la alegerea uzinei din Koln deoarece în acest moment nu a fost luată nicio decizie în acest sens. Astfel, în lipsa unor informaţii confirmate oficial, uzina Ford din Craiova este „în cărţi”, notează Profit.ro.

Ford va lansa prima sa maşină electrică produsă în Europa în 2023, aşa cum au anunţat oficialii americani încă de anul trecut. Americanii pornesc cu un avantaj deoarece au în plan să cumpere o platformă electrică completă de la Volkswagen. Cel mai probabil, inginerii de la Ford lucrează intens la dezvoltarea maşinii electrice, însă conducerea companiei ar urma să înceapă pregătirile pentru uzina în care va fi asamblat primul model electric compact al Ford.

Presa din Koln scrie a consultat documente ale unor instituţii de mediu potrivit cărora Ford s-ar fi decis asupra uzinei din Ford, principala fabrică a mărcii din Europa. De asemenea, jurnaliştii germani mai spun că au fost luate în calcul şi fabricile din Saarlouis și Craiova.

Ford Craiova ar putea produce primul automobil electric compact. Există deja un parteneriat cu VW

Uzina Ford Craiova are marele avantaj al costurilor scăzute, în special cu forţa de muncă, notează sursa citată. Oficialii Ford nu au comentat informaţia.

Ford şi Volkswagen au semnat un parteneriat ce implică un schimb de platforme şi construirea de modele în comun. Colaborarea a fost începută prin dezvoltarea de vehicule comerciale şi continuă cu vehicule electrice. Astfel, americanii vor primi un kit de producţie bazat pe platforma MEB, pe care a fost construit ID.3.

Fabrica în care se va produce noul model electric Ford va primi o investiţie de aproape un miliard de euro. Suma este necesară pentru adaptarea liniilor şi instalarea tehnologiilor necesare asamblării și manipulării bateriilor.

Citeşte şi: Prima utilitară electrică Ford apare pe piaţă în 2022. Detalii despre noul E-Transit