Forţele ruseşti au câştigat poziţii importante în Bahmut, conform autorităţilor ucrainene

Forţele ruse au obţinut unele succese în luptele pentru Bahmut, oraş situat pe linia frontului din estul ţării, au declarat miercuri seara oficiali militari ucraineni, adăugând că luptătorii lor încă rezistă într-o bătălie care durează de mai multe luni, relatează Reuters.

30 mart. 2023, 11:50
Forţele ruseşti au câştigat poziţii importante în Bahmut, conform autorităţilor ucrainene

Oraşul minier Bahmut şi localităţile din jur din regiunea industrială estică Doneţk au fost punctul central al asaltului în cea mai mare parte a celor 13 luni de invazie a Rusiei în Ucraina vecină. Niciuna dintre părţi nu deţine controlul deplin şi ambele au suferit pierderi grele.

„Forţele inamice au avut un anumit grad de succes în acţiunile lor menite să ia cu asalt oraşul Bahmut”, a declarat Statul Major General al forţelor armate ucrainene în raportul zilnic transmis miercuri seara în legătură cu situaţia de pe front. „Apărătorii noştri menţin oraşul şi resping numeroase atacuri inamice”, adaugă Statul Major General al Ucrainei.

Numărul mediu de atacuri ruseşti zilnice pe linia frontului raportate de Statul Major ucrainean a scăzut timp de patru săptămâni consecutive de la începutul lunii martie, ajungând la 69 în ultimele şapte zile faţă de 124 în săptămâna 1-7 martie. Miercuri au fost raportate doar 57 de atacuri. Jurnaliştii Reuters din apropierea frontului, aflaţi la vest de Bahmut şi mai la nord, au raportat, de asemenea, o scădere notabilă a intensităţii atacurilor ruseşti săptămâna trecută.

Citeşte şi: Ucraina forţează eliberarea Peninsulei Crimeea şi se pregătesc să lovească o fortăreaţă rusă aflată la 300 de km de graniţa cu România

Oficialii ruşi spun că forţele lor continuă să captureze teren în luptele urbane din interiorul Bahmut.

Analistul militar ucrainean Oleh Jdanov, care a servit în armată, spune că, deşi ofensiva asupra Bahmut a rămas intensă, „concluzia este că trupele ruseşti încep să se grăbească pe alocuri”. Jdanov, la fel ca şi Statul Major ucrainean, a declarat că luptătorii ucraineni încă mai deţin controlul la Bahmut. „Acum se pare că inamicul şi-a mutat atenţia asupra oraşului însuşi – acolo au loc acum cele mai grele lupte”, a declarat Jdanov într-o intervenţie publicată pe YouTube.

Ministerul britanic al Apărării evalua săptămâna aceasta progresul forţelor ruseşti ca fiind „marginal”, iar miercuri, generalul american de rang înalt Mark Milley a declarat în faţa congresmenilor că în ultimele 20-21 de zile, trupele ruseşti nu au făcut niciun progres în Bahmut şi în jurul acestuia.

„Centrala de la Zaporojie nu mai poate fi protejată”

Pe de altă parte, în sudul Ucrainei, în regiunea Zapororjie, a avut loc o creştere semnificativă a numărului de trupe. Este regiunea în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este deja ocupată de Rusia încă din primele săptămâni ale războiului.

Forţele ruseşti au bombardat oraşe din regiunea Zaporojie, inclusiv centrul contestat Hulyaipole, a declarat Statul Major ucrainean.

„Este evident că activitatea militară este în creştere în toată această regiune. Aşa că centrala nu poate fi protejată”, le-a spus jurnaliştilor ruşi Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care miercuri a vizitat centrala, potrivit News.ro.

Încercările de a reduce luptele şi bombardamentele din jurul centralei au eşuat, în ciuda temerilor legate de un dezastru nuclear.

Grossi a declarat că încă speră să ajungă la un compromis, astfel încât să poată propune măsuri de protecţie specifice acceptabile atât pentru Rusia, cât şi pentru Ucraina.

Pe de altă parte, armata ucraineană a declarat că au fost reluate bombardamentele asupra oraşului Herson din sud şi asupra altor oraşe de pe malul vestic al fluviului Nipru, care împarte ţara în două. Forţele aeriene ucrainene au distrus un bombardier rusesc Su-24M, a precizat aceasta. Rachetele şi artileria au lovit în ultimele 24 de ore două zone de concentrare a forţelor ruse, un depozit de muniţii şi două depozite de combustibil.

Citeşte şi: Rusia îşi arată din nou forţa. Exerciţii cu rachete balistice intercontinentale Yars, considerate „arme invincibile”