Fosila unui pui de mamut, descoperită în Siberia, prima dovadă a interacţiunii cu oamenii VIDEO

Fosila unui pui de mamut, conservată extrem de bine în gheaţă timp de 10.000 de ani, a fost descoperită în Siberia. Cercetătorii spun că rămăşiţele animalului sugerează că oamenii de pe atunci "furau" mamuţii vânaţi de lei.

RomaniaTV.net
04 apr. 2012, 17:35
Fosila unui pui de mamut, descoperită în Siberia, prima dovadă a interacţiunii cu oamenii VIDEO

Bernard Buigues de la organizaţia Mammuthus a obţinut mamutul îngheţat de la vânătorii de fildeş din Siberia. Oamenii de ştiinţă au finalizat primul studiu al animalului, denumit Yuka, în luna martie.

Rănile indică faptul că atât leii cât şi oamenii ar fi fost implicaţi în moartea puiului.

„Există multe dovezi ale unei bătălii pe viaţă şi pe moarte între Yuka şi un mare prădător, probabil un leu. Şi mai interesant, există indicii că oamenii ar fi furat prada”, explică pentru BBC expertul în mamuţi Daniel Fisher, profesor de ştiinţe ale Pământului, la Universitatea Michigan.

Dacă investigaţiile mai aprofundate ale lui Buigues, Fisher şi colegilor lor de la Academia de Ştiinţe Sakha din Yakutsk confirmă această analiză, aceasta va fi prima fosilă care arată semne ale interacţiunii dintre mamuţii şi vechii oameni din această zonă a lumii.

Mamutul Yuka a fost filmat pentru emisiunea BBC/Discovery, „Mamutul Lânos: Secretele din gheţuri”
(Woolly Mammoth: Secrets from the Ice).

Analizându-i dinţii şi colţii, echipa estimează că Yuka avea circa doi ani şi jumătate când a murit. Mare parte din ţesutul şi blana lui  Yuka a rămas intact, foarte bine conservat în mormântul său de gheaţă, timp de peste 10.000 de ani.

„Este o descoperire foarte rară, care are o semnificaţie extrem de importantă”, spune Kevin Campbell, profesor de fiziologie evoluţionară la Universitatea Manitoba. El a adăugat că una dintre caracteristicile cele mai ciudate ale lui Yuka este că are o blană blond-roşcată.

Posibilitatea ca mamuţii să fie avut, în realitate, o blană mai deschisă la culoare, a fost propusă în 2006, după ce cercetătorii au studiat genele extrase dintr-un os de mamut. Yuka aduce o dovadă directă că mamuţii chiar aveau blana deschisă la culoare.