Fost şef al Serviciului Logistic al RATB, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Radu-Viorel Jianu, fost şef al Serviciului Logistic din cadrul Regiei Autonome de Transporturi Bucureşti (RATB), pentru trafic de influenţă în formă continuată.

RomaniaTV.net
15 dec. 2014, 19:21
Fost şef al Serviciului Logistic al RATB, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, pentru JIANU RADU – VIOREL, şef al Serviciului Logistic din cadrul RATB,  BREBEANU MARIAN și KIYAK MEHMET GANI, asociați și administratori ai unor societăți comerciale.

COCIU FLORIAN, FERARU FLORIN, PAPAN VIRGIL și MINEA VASILE, administratori ai unor societăți comerciale sunt cercetaţi în libertatea pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit unui comunicat DNA, în luna septembrie 2011, în contextul organizării unei licitații pentru vânzarea unor mijloace de transport în vederea valorificării ca deşeuri, Jianu Radu – Viorel, în calitate de şef al Serviciului Logistic din cadrul Regiei Autonome de Transporturi Bucureşti, a pretins de la Brebeanu Marian și Kiyak Mehmet Gani, suma de 60.000 USD, plătibilă în mai multe tranșe, pentru a interveni pe lângă membrii comisiei de “evaluare pentru vânzarea prin negociere directă” din cadrul R.A.T.B., în scopul atribuirii contractului respectiv, către două firme administrate de ultimii doi.

Acești bani, reprezentând 30 USD/tonă de metal, la o cantitate de minimum 2000 tone de deşeuri, ce urmau să rezulte din valorificarea şi dezmembrarea unui număr de 232 vehicule casate, au fost ceruți de către inculpatul Jianu Radu – Viorel pentru ca firmele celorlalți 2 inculpați să câștige licitația respectivă

În prealabil, cei doi au stabilit cu Jianu Radu Viorel ca acea cantitate de deşeuri, ce urma a fi evidenţiată scriptic, să fie doar de 1400 tone, restul până la 2000 tone urmând a fi însuşit de cele două firme câştigătoare.

Concret, în intervalul noiembrie 2011 – mai 2012, în baza înțelegerii inițiale, Jianu Radu Viorel a primit direct sau indirect, printr-un intermediar, suma totală de 173.000 lei (în patru tranşe de câte: 80.000 lei, 33.000 lei, 40.000 lei și 20.000 lei). Din aceste sume de bani, cel puțin două tranșe au fost date și în considerarea necesității încheierii unui act adițional, la același contract.

Pentru a retrage din casieriile firmelor sumele de bani menționate mai sus, Brebeanu Marian și Kiyak Mehmet Gani au creat un circuit financiar fictiv, folosindu-se de societățile comerciale administrate în drept de Cociu Florian, Feraru Florin, Papan Virgil și Minea Vasile, pe care de fapt le controlau tot ei.

Cu ocazia audierilor, aceștia din urmă au făcut afirmații mincinoase, precizând că au derulat întotdeauna relaţii comerciale cu caracter real, cu firmele inculpaților Brebeanu Marian și Kiyak Mehmet Gani.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile, ce aparțin inculpaților Jianu Radu Viorel și Brebeanu Marian, precum și asupra unor sume de bani ridicate de la inculpații Brebeanu Marian şi Kiyak Mehmet Gani.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de menținere a măsurilor preventive și asigurătorii dispuse în cauză.