Fostul ministru Alexandru Athanasiu, suspectat de abuz, mită, trafic de influenţă şi spălare de bani

Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005, este suspectat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Direcţia Naţională Anticorpuţie (DNA) a cerut ridicarea imunităţii sale în vederea începerii urmăririi penale pentru nereguli în dosarul Microsoft.

26 sept. 2014, 16:21
Fostul ministru Alexandru Athanasiu, suspectat de abuz, mită, trafic de influenţă şi spălare de bani

Potrivit DNA, Alexandru Athanasiu ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft. Ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.

SCANDALUL MICROSOFT. Dan Nica ar fi pretins şi primit o parte din 20 de milioane de dolari plătiţi de Fujitsu

Vineri, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul în vederea sesizării preşedintelui României, a Senatului, a Camerei Deputaţilor şi a Parlamentului European, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de 9 persoane care au îndeplinit funcţia de ministru.

Adriana Ţicău, fost ministru MCTI, acuzată de abuz în serviciu, mită, trafic de influenţă, spălare de bani

Aceştia sunt: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Dan Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu.