Franţa îşi închide una dintre principalele străzi din Paris pentru a permite mai mult spaţiu bicicliştilor şi pietonilor FOTO

Capitala Franţei, Paris, a decis că îşi va închide una dintre străzile principale ale oraşului pentru a permite mai mult spaţiu pentru biciclişti şi pietoni pe timpul stării de urgneţă. 

RomaniaTV.net
01 mai 2020, 07:27

De-a lungul celor trei kilometri care reprezintă strada Rue de Rivoli se găsesc magazine emblematice, cum ar fi patiseria Angel Éseque Angelina, hotelul Le Meurice de cinci stele și muzeul de renume mondial Louvre.

Decizia de a interzice mașinile pe această stradă, cel puţin până la ridicarea restricţiilor totale, a fost luată de primarul parizian Anne Hidalgo pe 30 aprilie.

Citeşte şi: Barcelona va lărgi trotuarele şi benzile pentru biciclete pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus FOTO

„Mi-ar plăcea să existe o axă dedicată exclusiv bicicletelor și o alta rezervată numai autobuzelor, taxiurilor şi vehiculelor de urgență, dar nu și mașinilor”, le-a spus Hidalgo reporterilor.

Starea de urgenţă din Franţa va fi redusă începândcu 11 mai, însă închiderea străzii Rue de Rivoli pentru maşini este prevăzută să dureze toată vara, iar autorităţile se gândesc să o închidă permanent. Strada este echivalentul parizian al străzii Oxford Street din Londra sau al Fifth Avenue din New York.

Hidalgo a avut un rol semnificativ în alegerile pentru primari organizate pe 15 martie, chiar dacă a doua rundă a fost anulată pentru a combate răspândirea coronavirusului. Dacă aceasta va câștiga următoarea rundă de votare, intenţionează să extindă planurile de scoatere a mașinilor și a parcărilor auto din centrul capitalei franceze.

„Avenue Foch ar putea fi dezvoltat, iar apoi ne-am deplasa în mod obișnuit către Porte Maillot. Lucrăm cu primarul din Neuilly-sur-Seine, Jean-Christophe Fromantin, pentru a putea exista și o extensie de biciclete până la La Défense”, a spus Hidalgo, relatează Le Monde.

Nu toată lumea este mulțumită de planurile lui Hidalgo. Pierre Chasseray, liderul asociaţiei 40 Millions d’Automobilistes, un grup cu 320.000 de membri care fac lobby împotriva camerelor de viteză și a altor inițiative „anti-motorizare”, a declarat că „primarul greșește să profite de criza de sănătate pentru a-şi accentua politica anti-mașini”

Citeşte şi: Stomatologii din Franţa, protest inedit pe reţelele de socializare. S-au fotografiat dezbrăcaţi în cabinete

La începutul acestui an, Hidalgo a propus un plan de cartier de 15 minute pentru Paris, unde „puteți găsi tot ce aveți nevoie în termen de 15 minute de acasă”.

Un plan pentru „orașul de cincisprezece minute”, sau Ville Du Quart D’Heure, a fost dezvăluit pe 21 ianuarie ca parte a campaniei de reelecție a lui Hidalgo. Spațiul necesar pentru ca Parisul să fie prietenos pentru biciclete ar veni în mare parte în detrimentul motorizării.

Citeşte şi: Klaus Iohannis l-a sunat pe preşedintele Franţei după gafa cu redeschiderea şcolilor

Conform planului ei, Paris va elimina 72% din locurile sale de parcare auto. Potrivit unui studiu realizat în 2019 de Atelier Parisien d’Urbanisme (Apur), în Paris există 83.500 de locuri de parcare pe stradă. Hidalgo intenționează să înlăture 60.000 dintre ele. Există în total 621.600 de locuri de parcare în Paris, cele mai multe dintre acestea sunt casnice sau parcări comerciale.

În cadrul campaniei de reelecție, Hidalgo a spus că dorește să realizeze o „transformare ecologică a orașului”, cu scopul de a curăța aerul orașului și de a îmbunătăți „viața de zi cu zi a parizienilor”.