Franţa şi Germania, 50 de ani de prietenie

Franţa şi Germania au sărbătorit marţi la Berlin semnarea Tratatului de la Elysée în urmă cu 50 de ani de către preşedintele Charles de Gaulles şi cancelarul Konrad Adenauer care, astfel, au pus bazele prieteniei franco-germane, devenită un model de reconciliere în Europa postbelică. Angela Merkel şi François Hollande s-au pronunţat pentru intensificarea relaţiilor bilaterale şi continuarea procesului de integrare europeană.

RomaniaTV.net
22 ian. 2013, 21:51
Franţa şi Germania, 50 de ani de prietenie

Preşedintele Palamentului European, Martin Schulz, a calificat prietenia franco-germană drept un fapt ‘istoric singular’. Tratatul de la Elysée, semnat în urmă cu 50 de ani, pe data de 22 ianuarie 1963 la Paris, constituie ‘speranţa îmbrăcată în cuvinte’ că pacea între două ţări rivale este posibilă. Cu aceste cuvinte, încărcate de simbolistica momentului festiv, pe care Schulz le-a rostit astăzi în Bundesrat, în camera superioară a parlamentului federal, acesta a omagiat relaţiile de bunăvecinătate şi de colaborare activă a celor două ţări care au devenit ‘motorul Europei’, a relatat corespondentul RFI la Berlin, potrivit Agerpres.

Cuvinte similare au fost rostite în cursul acestei zile şi de mulţi alţi demnitari, de politicieni ai celor două ţări vecine şi de intelectuali care au participat la festivităţile dedicate evenimentului la Berlin.

La Berlin s-au aflat preşedintele francez, François Hollande, însoţit de primul ministru şi aproape întregul guvern de la Paris, cât şi de deputaţii parlamentului (Adunării Naţionale) pentru a sărbători semnarea acordului.

Seria festivităţilor a început în cursul dimineţii, când preşedintele Hollande a primit-o pe cancelara Angela Merkel în incinta ambasadei franceze de la Berlin. După această întrevedere a avut loc o întâlnire protocolară între preşedintele federal, Joachim Gauck, cu omologul său francez, François Hollande. Şedinţa comună a celor două guverne a constituit mai mult decât un simplu act simbolic. Tot aşa şi reuniunea comună a celor două parlamente în clădirea Reichstag-ului din capitala germană.

Înaintea şedinţei, Angela Merkel şi François Hollande au susţinut o conferinţă de presă comună, în care accentul principal s-a pus pe intervenţia militară din Mali. Merkel a subliniat sprijinul german pentru această acţiune. Reliefând cooperarea bilaterală, cei doi politicieni au mai anunţat că vor prezenta în luna mai un document comun privind problema stabilizării economice europene şi consolidării Uniunii monetare şi fiscale.