Frații Dedeman dau LOVITURA. Intră într-o nouă afacere cu un important producător românesc de var, cărămidă roșie și țiglă

Frații Dedeman cumpără un nou pachet de acțiuni pe bursa românească. Adrian și Dragoș Pavăl au cumpărat acţiuni la Helios Aştileu, un important producător românesc de var, cărămidă roşie şi ţiglă.
Filip Stan
06 nov. 2024, 10:06
Frații Dedeman dau LOVITURA. Intră într-o nouă afacere cu un important producător românesc de var, cărămidă roșie și țiglă

Frații Dedeman dau LOVITURA. Adrian și Dragoș Pavăl au cumpărat aproape 6% din Helios Astileu, producător de var, cărămidă roşie şi ţiglă. Compania, din Cluj Napoca are un capital de   aproximativ 19 mil. lei.

Frații Dedeman dau LOVITURA. Câți bani au investit în noua afacere

Pentru aproximativ 6% din Helion Astileu, frații Pavăl ar fi investit aproximativ 1,1 mil. de lei. Acțiunile HEAL s-au apreciat pe 5 noiembrie cu 30%  pe piața bursieră, fără ca nimeni să vândă. Tranzacţiile de marți, 5 noiembrie,  sunt de 144.000 de lei.

Compania a notificat bvb.ro că unul dintre acţionarii care a scăzut sub pragul de 5%, şi prin urmare cel mai probabil a fost vânzător în tranzacţia de achiziţia din partea fraţilor Pavăl, a fost Longshield Investment (fosta SIF Muntenia), care şi-a lichidiat deţinerea. La S1/2024 Helios a avut afaceri de 14 mil. lei şi profit de 1,2 mil. lei.

Acţionarul principal al companiei, aşa cum reiese din datele bvb.ro, este DNTL PROJECT din Cluj Napoca. Datele termene.ro arată că firma este controlată de Lăpuşan Mihai Răzvan (55%), Nechita Adrian Nicoleta (25%) şi Tuluc Flaviu Cosmin (20%), scrie Ziarul Financiar.

Citește și Fraţii Pavăl au cumpărat un teren cu 2,9 milioane de euro de la tatăl lui Codin Maticiuc şi de la familia fostului antrenor al Simonei Halep

Date despre firma Helios

Firma SC HELIOS SA Aştileu provine din fabrica „HEPHAISTOS”, înfiinţată în anul 1885, care producea var, cărămidă roşie şi ţiglă. În anul 1948, fabrica trece în proprietatea statului și începe , fabricarea de cărămizi refractare, folosind argilă din zonă, extrasă cu mijloace proprii. Arderea cărămizilor se realiza cu două cuptoare Hoffman, utilizând drept combustibil cărbune inferior.

În anul 1958 se construiesc gazogenele pentru producerea gazului de gazogen folosit la arderea cărămizilor refractare în locul cărbunelui, adaptându-se în mod corespunzător şi cuptoarele Hoffman.

În anul 1963 se execută lucrări de modernizare a liniilor de măcinare – preparare amestec.

În perioada 1969-1970 se realizează o secţie de şamotizare dotată cu două cuptoare rotative, se dezvoltă şi se modernizează secţia de cărămizi prin realizarea de măcinare amestec, dotarea cu patru prese mecanice, o presă hidraulică şi construirea unui cuptor tunel.

În anul 1973 se diversifică structura de fabricaţie prin asimilarea în fabricaţie a plăcilor termoizolatoare pentru lingotiere, pe cuptorul Hoffman II.

În anul 1980 întreprinderea asimilează în fabricaţie plăcile silicioase permeabile pentru căptuşirea distribuitoarelor de la turnarea continuă a oţelurilor, iar în perioada 1980-1982 s-a realizat şi dat în funcţiune o nouă secţie de fabricaţie a plăcilor termoizolatoare.

În anul 1983 se înlocuieşte cuptorul Hoffman nr.1 cu un cuptor tunel pentru arderea cărămizilor refractare şi se dă în exploatare secţia de fabricaţie a nisipului peliculizat şi a plăcilor silicioase permeabile.

În perioada 1987-1988 se dă în funcţiune cuptorul tunel nr.3 şi secţia aferentă pentru fabricarea materialelor antiacide.

După 1989, datorită condiţiilor socio-economice din ţară, societatea încearcă reprofilarea şi menţinerea la acelaşi nivel de fabricaţie ca în perioada anterioară.

În perioada 1992-1993 se trece de la arderea cu gaz de gazogen la arderea cu combustibil lichid, păcură, ceea ce duce la desfiinţarea secţiei Gazogen.

În anul 1993 se asimilează în fabricaţie cărămizile pline de construcţii prin procedeul semi-uscat şi blocurile ceramice, care, datorită cererii de piaţă, au o pondere importantă între produsele realizate.

Din 1998, unitatea este privatizată; noua conducere pune în aplicare strategii de dezvoltare pe termen mediu şi lung, bazate pe diversificarea producţiei, costuri de fabricaţie reduse, intrarea pe pieţele străine – conform principiilor aplicabile economiei de piaţă.

Citește și Frații Pavăl deschid un nou magazin Dedeman în România. Va avea 10.000 de metri pătrați

Cine sunt frații Pavăl

Conform revistei americane Forbes, Dragoș Pavăl (născut în anul 1966) are o avere de două miliarde de dolari, iar Adrian Pavăl (născut în 1968) este cotat cu 1,3 miliarde de dolari. În total, 3,3 miliarde de dolari, echivalentul a 3 miliarde de euro.

Cei doi frați au lansat afacerea în anul 1992 în Bacău, dar primul magazin de bricolaj l-au deschis în anul 1995. Potivit datelor Ministerului Finanțelor, în 2023, Dedeman a raportat vânzări de 11,5 miliarde de lei și un profit net de 1,53 miliarde de lei.

Compania avea la finalul anului 2023 un număr de 12.113 salariați, societatea fiind unul dintre cei mai mari angajatori din România.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Un gigant din Ungaria dă o nouă lovitură puternică pe piața din România. Va dezvolta o super afacere, în județul unde vor să se mute foarte mulți români
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un român, metodă unică de făcut brânză. Ingredient neașteptat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, abandonat. Lovitura finală pentru fostul candidat. Degeaba a mai sperat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare