FRF a adoptat primul cod de etică din fotbalul românesc. Valoarea cadourilor nu trebuie să depăşească 250 de euro

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a adoptat, luni, primul Cod de Etică şi primul Cod de Conduită care se va aplica în fotbalul românesc, a anunţat, luni, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, într-o conferinţă de presă.

RomaniaTV.net
28 ian. 2019, 20:11
FRF a adoptat primul cod de etică din fotbalul românesc. Valoarea cadourilor nu trebuie să depăşească 250 de euro

„FRF este singura şi prima federaţie din Europa Centrală şi de Est care declară toleranţă zero faţă de corupţie. Astfel că azi, în Comitetul Executiv a fost adoptat un Cod de Etică, un cod care vine împreună cu Codul de Conduită la nivelul federaţiei, politica anticorupţie şi politica privind cadourile şi ospitalitatea. Ne-am dorit ca prin adoptarea acestor coduri să transmitem un mesaj puternic tuturor membrilor afiliaţi şi celor implicaţi în activitatea fotbalistică din România. Pentru că pentru prima dată integritatea are parte şi de un fundament legislativ”, a spus el.

În ceea ce priveşte politica de cadouri, unde până acum nu aveam nicio reglementare, s-a stabilit un plafon maxim de 250 de euro sau echivalentul în lei pentru orice persoană angrenată în primul rând la nivelul FRF. În ceea ce priveşte ospitalitatea, suma maximă este de 250 de lei. Aşadar, în momentul de faţă facem o distincţie clară între cazurile de disciplină şi cele care intră sub incidenţa Codului Etic. Cea mai mare sancţiune este excluderea, adică eşti suspendat din activitatea pe care o poţi desfăşura în fotbal, iar cea mai mică este amenda financiară„, a adăugat Burleanu.

În ceea îl priveşte pe jucătorul Mihai Voduţ, căruia FC Viitorul i-a reziliat contractul după ce au apărut informaţii conform cărora ar fi jucat la pariuri pe meciurile echipei sale, Burleanu a afirmat: „În momentul de faţă este o misiune foarte clară a federaţiei, aceea de a face curăţenie. Trucarea de meciuri este un inamic al dezvoltării fotbalului. Referitor la cazul Voduţ nu pot face declaraţii, Comisia de Disciplină este sesizată şi va judeca acest caz. Aşa cum s-a făcut lumină şi în celelalte cazuri, iar cei vinovaţi au plătit, aşa se va face şi de această dată. Dar FRF nu se poate transforma în procuratură, nu poate asculta telefoane sau realiza arestări. Colaborarea însă cu autorităţile este foarte bună„.

Tot luni, Comitetul Executiv a modificat organigrama FRF cu menţiunea că în subordinea secretarului general se vor regăsi şi comisiile jurisdicţionale. De asemenea, Comitetul Executiv a aprobat ca preşedintele Răzvan Burleanu să exercite funcţia de administrator al CF Mogoşoaia SRL (Centrul de Fotbal Mogoşoaia).