Frigul crește riscul de infarct! Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu trebuie neglijate trei categorii de simptome!”

Tudor Ciuhodaru a prezentat recent riscurile efortului fizic depus în frig. Medicul spune că este bine să evităm primele ore ale dimineții și seara, atunci când este foarte frig, deoarece atunci riscul de a face infarct este crescut.

09 feb. 2023, 11:56
Frigul crește riscul de infarct! Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu trebuie neglijate trei categorii de simptome!”

Tudor Ciuhodaru atrage atenția că frigul ne poate afecta grav sănătatea, iar riscurile sunt uriașe, chiar fatale.

Medicul trage un semnal de alarmă cu privire la persoanele care se expun temperaturilor scăzute, în condițiile în care temperaturile au scăzut extrem de mult în mai multe regiuni din țară. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat încă patru zile de ger, iar temperaturile vor scădea până la -25 de grade.

Citiți și: România îngheață la propriu! Temperaturile au scăzut la -30 de grade noaptea trecută, la Întorsura Buzăului 

Dr. Tudor Ciuhodaru a prezentat în exclusivitate pentru dcmedical.ro ce ni se poate întâmpla atunci când ieșim în frig, în special dimineața și seara, atunci când se instalează gerul.

”Poți face infarct. Astea sunt riscurile frigului! Efortul fizic făcut pe frig, riscul de infarct crește cu 2% pentru fiecare scădere a temperaturii sub 0 grade. Un grad Celsius sub 0, înseamnă 2%. Crește major riscul de infarct. În special, vorbim despre bărbați, indiferent de vârstă care dimineața se duc la zăpadă, în general, neantrenați din punct de vedere fizic și care nu își evaluează corect rezistența și pacienți care au afecțiuni cardiovasculare”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Așadar ,expunerea prelungită la frig are numeroase consecințe negative asupra organismului, iar degeraturile și hiportermia ne pot afecta sănătatea.

De asemenea, un studiu recent arată că pentru persoanele care prezintă un risc crescut de boli de inimă sau care o au deja să nu se expună în frig și să nu lopăteze zăpada. Conform estimărilor anterioare, aproximativ 100 de persoane – cea mai mare parte bărbați – mor în timpul sau imediat după ce au lopătat zăpada.

Care sunt cele trei simptome care indică apariția infarctului

”Nu trebuie neglijate trei categorii de simptome:

– pe lângă durerea precordială clasică, gheară care se duce în umărul stâng, în brațul stâng

– simptomele digestive: greață, vărsături, dureri epigastrice. Pot fi semne ale unui infarct inferior și pot fi puse pe seama a ceea ce au mâncat seara

– osteorarticulare și respiratorii, adică dureri cervicale, de spate, de gât, respirație sacadată, transpirație abundentă, senzație de amețeli. Pot fi semne de infarct. Nu neglijați aceste simptome.

Frigul, umezeala și vântul fac ca temperaturile resimțite de organism să fie mai mici decât cele pe care le indică termometrul.

De fiecare dată este necesar să avem îmbrăcăminte groasă, impermeabilă care să acopere zonele prin care pierdem căldura, adică față, cap, mâini. Mănușile cele mai faine sunt cele de pe vremea bunicii, cele cu un singur deget. Trebuie încălțăminte care să nu jeneze, să fie impermeabilă. Nu stați cu haine ude când e frig, cu atât mai mult când bate vântul. Degerăturile se instalează cu ușurință.

Riscurile efortului fizic depus în frig, în primele ore ale dimineții este crescut. Crește riscul de a face infarct.

Dacă nu vă presează nimic, evitați primele ore ale dimineții și seara când este foarte frig”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Citiți și: Temperaturi ca în Siberia. Termometrele vor indica până la MINUS 25 de grade în România