Fructul minune cu care o familie de români a dat lovitura: „Am vrut să facem un ban aici, să nu mai plecăm din ţară”

Deşi România nu este nici pe departe o ţară cunoscută pentru culturile de fructe şi legume exotice, asta nu înseamnă că acestea nu pot fi cultivate cu succes, iar din ce în ce mai mulţi agricultori profită de faptul că acestea nu sunt încă foarte răspândite şi fac afaceri bănoase din acestea.

05 sept. 2023, 18:57
Fructul minune cu care o familie de români a dat lovitura: „Am vrut să facem un ban aici, să nu mai plecăm din ţară”

Una dintre fructele exotice care este cultivată în România de către agricultori este aronia, un fruct originar din America de Nord, cu foarte multe proprietăţi benefice pentru sănătate.

În urmă cu patru ani, Nelu Micula a renunţat la culturile obişnuite şi a decis să cultive plante exotice în pământ românesc. A pariat pe regina fructelor de pădure: aronia. Mai puţin cunoscută în ţara noastră, dar cu proprietăţi extraordinare pentru sănătate. Acum, pe terenul de 40 de ari, arbuştii de aronia se întind cât vezi cu ochii.

„Ajunge la randament după 15 ani şi randamentul e undeva la 20, 22 de kilograme pe plantă. Nu-mi pare rău nicio secundă”, spune Nelu Micula, fermier. Deşi fructele de aronia îşi au originea în regiunile reci ale Americii de Nord, se dezvoltă destul de bine şi în pământurile noastre. Cu o investiţie de doar câteva sute de euro, Nelu a dezvoltat o afacere extrem de profitabilă.

„Uitaţi cum e asta, de exemplu, e plină. Dimineaţa dacă mâncăm are un gust mai acrişor, spre acru, la amiază îşi schimbă gustul, devine dulce”, arată Nelu Micula, fermier, reporterilor Observator.

Consumul regulat de aronia reglează glicemia, scade tensiunea şi întăreşte sistemul imunitar. Fructul poate fi consumat sub formă de sucuri, gemuri şi dulceţuri sau în pâine. O reţetă inventată de fiica lui Nelu, Alexandra.

„Acesta este rezultatul pe care l-am făcut cu mama mea. E reţeta simplă de pâine şi am adăugat pudra de aronia împreună cu sirop de aronia, pentru a intensifica culoarea”, arată familia.

Citeşte şi: Un îndrăgit medic din Iași a murit subit, la doar 38 de ani, în urma unui accident banal. Femeia s-a înecat cu mâncare și nu a avut pe nimeni care să o salveze

Un kilogram de fructe de aronia din cultura familiei Micula costă 20 de lei, iar o sticlă de suc sau un borcan de dulceaţă se vând la 15 lei bucata.

În localitatea Sânpetru din judeţul Braşov, doamna Mărioara s-a apucat deja de cules fructele. „Suntem în anul nouă cu plantaţia, am vrut să facem ceva pentru a face un ban aici şi să nu mă mai duc în străinătate. Estimăm ca la 1.200 de kilograme pe anul ăsta”, spune Mărioara Macaria, proprietară.

Aici, kilogramul de boabe de aronia se vinde cu 20 de lei, iar un litru de suc, cu 40 de lei. Cu toate că fructele sunt mai ieftine, majoritatea clienţilor preferă să cumpere sucul.

Iar afacerea merge ca pe roate. În vreme ce doamna Mărioara se ocupă de cules, soţul merge la piaţă să vândă produsele finale: „Mai avem dulceţuri care sunt în combinaţie cu aronia, miere de albine de salcâm şi polifloră, suc de mere cu aronia, suc de struguri cu aronia”.

Pe lângă numeroasele beneficii pe care le au fructele de aronia, cercetătorii au descoperit că fructele pot preveni şi dezvoltarea celulelor canceroase.

Citeşte şi: Scumpiri de la 1 ianuarie 2024. Veștile proaste continuă pentru români. Lista completă a produselor și serviciilor pentru care se majorează TVA