Un fruct popular, consumat la scară largă în întreaga lume, ar putea dispărea. Schimbările climatice pun în pericol culturile din America Latină, această regiune oferind 8 din 10 banane consumate la nivel global. Fermierii au tras un semnal de alarmă, susținând că „Plantațiile noastre mor sub ochii noștri!”.
Mai exact, bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii susținând că vremea extremă le ucide culturile, arată un raport citat de DPA/PA Media.
Analiza organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunătorii asociați climei pun în pericol bananele. Aproape două treimi dintre cele mai bune zone pentru cultivarea bananelor din America Latină şi Caraibe – o regiune care asigură aproximativ 80% din exporturile de banane la nivel mondial – ar putea deveni improprii în acest scop până în anul 2080 din cauza impactului climatic, arată analiza.
Citește și: Fructul banal care previne îmbătrânirea pielii. Costă doar 2 lei și se găsește peste tot
În general, bananele cresc într-un interval de temperatură cuprins între 15 și 35 de grade Celsius, însă sunt și foarte sensibile la lipsa apei, ceea ce înseamnă că fenomenele meteorologice extreme afectează capacitatea de fotosinteză.
Boli precum Fusarium tropical race 4 (Fusarium TR4) au devenit o ameninţare din ce în ce mai mare în ultimii ani, provocând pierderea unor ferme întregi în America Latină.
Potrivit Christian Aid, agricultori din regiune se plâng că fermele lor „mor”, ceea ce le afectează veniturile.
„Schimbările climatice ne omoară culturile. Asta înseamnă că nu avem niciun venit pentru că nu putem vinde nimic. Ceea ce se întâmplă este că plantaţia mea moare”, a spus Aurelia Pop Xo, în vârstă de 53 de ani, cultivatoare de banane în Guatemala.
„Ni s-a spus că aşa ceva se va petrece în viitor, dar s-a întâmplat mai devreme, şi asta pentru că nu avem grijă de pământul nostru, de ecosistemele noastre, ceea ce este foarte îngrijorător pentru copiii noştri şi mai ales pentru nepoţii noştri”, a mai spus aceasta, potrivit GNA.
În urma acestor constatări. Christian Aid a făcut un apel către țările dezvoltate. Asta, pentru reducerea de urgență a emisiilor de carbon, dar și pentru susținerea financiară a comunităţilor agricole afectate. În același timp, organizația a cerut finanțare internațională din fonduri pentru combaterea efectelor schimbărilor clmatice, pentru a sprijini cultivatorii de anane, dar și pentru a ajuta comunitățile agricole să se adapteze la schimbările climatice.
Specialiştii în nutriţie susţin că aceste fructe sunt esenţiale pentru sănătate: „Bananele nu sunt doar fructul preferat al lumii, ci şi un aliment esenţial pentru milioane de oameni. Vieţile şi mijloacele de trai ale unor oameni care nu au contribuit cu nimic la criza climatică sunt deja ameninţate”.