FSLI, după întâlnirea de la Guvern: Premierul a admis că salarizarea personalului din Educaţie este la un nivel inacceptabil. A cerut un răgaz de două săptămâni

FSLI afirmă, într-o notă transmisă membrilor din teritoriu, că, la întâlnirea pe care sindicatele au avut-o cu premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria, acesta ar fi spus că salariile din Educație sunt la un nivel inacceptabil. Potrivit federației, premierul Ciucă ar fi cerut un răgaz de două săptămâni pentru a pregăti un plan concret de măsuri.

22 ian. 2022, 14:39
FSLI, după întâlnirea de la Guvern: Premierul a admis că salarizarea personalului din Educaţie este la un nivel inacceptabil. A cerut un răgaz de două săptămâni

Discuțiile de la Guvern dintre premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministru Educației Sorin-Mihai Cîmpeanu, secretar de stat Gigel Paraschiv (Ministerul Educației), secretar de stat Lucian Ovidiu Heiuș (Ministerul Finanțelor), secretar de stat Cristian Vasilcoiu (Ministerul Muncii și Solidarității Sociale), consilier de stat George Agafiței (Cancelaria Prim-ministrului), director general Mihai Păunică (Ministerul Educației), pe de-o parte, şi reprezentanţii FSLI, Sindicatul Spiru Haret şi Alma Mater au atins subiecte precum acordarea salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din Educaţie (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic), calcularea  corectă, în conformitate cu dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017, a drepturilor salariale cuvenite personalului din învățământ şi soluționarea problemei personalului nedidactic [din punct de vedere salarial (salariu de bază, ore suplimentare, sporuri pentru condiții de muncă) și al încadrării (suplimentarea numărului de posturi)], a trasnmis FSLI după întâlnire.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu: „10 milioane de teste vor fi livrate în școli până la începutul săptămânii viitoare”

Reprezentanții federațiilor sindicale au precizat că în cadrul discuţiilor au scos în evidență faptul că Legea 153/2017 este profund inechitabilă pentru salariații din învățământ, atâta timp cât coeficienții de ierarhizare sunt în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare, profesorul debutant fiind chiar în șeptimea inferioară a acestora.

„Domnul Prim-ministru a afirmat că salarizarea personalului din sistemul educațional este la un nivel inacceptabil, că se impun a fi luate, cât mai rapid, măsuri privind îmbunătățirea acesteia și calculul corect al salariilor și că este hotărât să rezolve cât mai multe dintre problemele supuse atenției.
De asemenea, șeful Executivului a solicitat un răgaz de două săptămâni, în care să se elaboreze un plan concret de măsuri”, a anunţat FSLI.

Citeşte şi: Sindicatele din Învăţământ ameninţă cu GREVĂ GENERALĂ: Meseria aceasta nu are nici un fel de căutare, nu poți vorbi de motivație când debutantul intră în sistem cu 2.250 de lei

În urma discuțiilor, s-a stabilit constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Guvernului și federațiilor sindicale reprezentative care va fi coordonat de ministrul educației Sorin Cîmpeanu. Din grupul de lucru mai fac parte ministrul finanțelor și ministrul muncii. Grupul de lucru va elabora un proiect de Acord, cu măsuri și termene concrete pentru soluționarea problemelor personalului din învățământ, Acord ce urmează să fie asumat de domnul Prim-ministru Nicolae Ciucă în data de 4 februarie 2022.