FSLI solicită preşedintelui Klaus Iohannis să promulge Legea de protecţie a cadrelor didactice

Publicat: Marţi, 04 Februarie 2020 13:35 // Actualizat: Marţi, 04 Februarie 2020 14:48 // Sursa: romaniatv.net

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, să promulge Legea de protecţie a cadrelor didactice. Proiectul vizează învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

"Iniţiativa legislativă a fost realizată la propunerea federaţiei noastre, iar după patru ani în care am solicitat parlamentarilor în nenumărate rânduri să voteze această lege, iată că, în sfârşit, vocea cadrelor didactice reprezentate de FSLI a fost auzită! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că Legea privind măsurile de protecţie a personalului didactic, de conducere, îndrumare şi control în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei reprezintă o necesitate pentru sistemul educaţional românesc, după ce în ultimii ani ne-am confruntat cu o creştere alarmantă a numărului de cazuri în care colegii noştri au fost bătuţi, agresaţi, scuipaţi, înjuraţi sau umiliţi în cadrul unităţilor de învăţământ", se precizează în comunicatul remis marţi de FSLI, potrivit Agerpres

Potrivit proiectului de lege, personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, de protecţia acordată similar funcţiilor de autoritate publică, reaminteşte FSLI. 

Citeşte şi: Sindicatele din educaţie se plâng de politizarea învăţământului şi cer să se pună capăt flagelului

"Personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control se bucură de respect şi consideraţie faţă de persoana sa şi faţă de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari şi terţiari ai educaţiei, precum şi din partea celorlalţi salariaţi ai unităţii, de un climat de ordine, disciplină şi respect, în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale, de autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare, de susţinerea părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai beneficiarilor primari ai educaţiei în realizarea actului educaţional, de dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ", prevede proiectul de lege adoptat luni de Senat.

FSLI precizează că proiectul de lege majorează pedepsele cu o treime în cazul tuturor formelor de ameninţări sau de agresiune la adresa unui cadru didactic. Sindicaliştii din învăţământ consideră că această lege nu transformă cadrele didactice în persoane intangibile.

Citeşte şi: Sindicatele din Învăţământ cer ca personalul din educaţie să beneficieze de vaccinare gratuită

"Legea oferă protecţie cadrelor didactice, care sunt în acest moment expuse agresiunilor. Această lege nu transformă cadrele didactice în persoane intangibile, aşa cum s-ar putea crede în spaţiul public. Personalul didactic care nu respectă legea, care nu îşi desfăşoară activitatea potrivit normelor legale şi morale va răspunde în faţa comisiei de disciplină şi, acolo unde este cazul, în faţa autorităţilor. Vrem să îi asigurăm pe elevi şi pe părinţi că noi suntem partenerii lor şi că vrem să avem un sistem educaţional în care respectul şi angajamentul este reciproc", se menţionează în comunicatul FSLI.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, a apreciat că în lipsa acestei legi dascălii sunt umiliţi de un sistem care nu le oferă protecţie.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
04 feb 16:23
Răspunde | Votează email 0 email
Ileana
Daca se vrea si in invatamant ar putea revendica acelasi lucru si functionarii publici care lucreaza cu publicul si multe alte categorii ...Avem politisti si ei trebuie sa-si faca treaba acolo unde sunt chemati .Si avem directori care pot lua decizii mai bune impreuna cu parintii.Din aceasta cauza au aparut pensiile speciale pentru ca unii  cred ca a-ti face treaba la locul de munca trebuie rasplatit .Cand iti alegi o meserie stii riscurile ,stii satifactiile ,si mai stii si ce ti se poate intampla.. 
1
EUR
4.8408
RON
10 Jul
noapte 17 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H