Furnizorii de energie electrică, controlaţi de ANPC. Este verificat modul de calcul al facturilor emise

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) face controale la furnizorii de energie electrică. Este verificat modul de calcul al facturilor emise către consumatori.

20 sept. 2022, 15:04
Furnizorii de energie electrică, controlaţi de ANPC. Este verificat modul de calcul al facturilor emise

ANPC dă curs solicitării ministrului Energiei, Virgil Popescu, după ce tot mai mulţi români s-au trezit cu facturi uriaşe la energie electrică, şi face controale la furnizorii de energie.

„Cum am făcut şi în luna ianuarie, ANRE să îşi facă treaba, să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa iar la persoane fizize, poate inclusiv Protecţia Consumatorilor să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice aceste lucru”, a spus Virgil Popescu.

Citeşte şi: Noi beneficiari ai măsurii de plafonarea a preţurilor la energie. Marcel Ciolacu: Nu pot să-ţi cer să faci economie şi să beneficiezi de ea peste 12 luni

La o zi după apelul ministrului, ANPC anunţă controale la furnizorii de energie electrică.

„În contextul creşterii numărului de reclamaţii înregistrate de la consumatori în ceea ce priveşte modul de calculare a facturilor la energie electrică, din ultima perioadă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat deja o serie de acţiuni de control, la nivelul întregii ţări, în acest domeniu, ca urmare a unei tematici naţionale, în acest sens. Controalele comisarilor ANPC se derulează la furnizorii de energie electrică şi verifică modul în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, în ceea ce priveşte calcularea facturilor emise de aceştia către consumatorul-persoană fizică, în ultima perioadă. Menţionăm că, pentru a putea stabili dacă reclamaţiile sunt fondate sau nu, comisarii ANPC analizează cu mare atenţie toate documentele necesare, în fiecare caz în parte”, se arată într-un comunicat de presă al ANPC.

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii, consumatori nemulţumiţi de modul în care a fost calculată factura de consum pot sesiza ANPC, abia după ce mai întâi au luat legătura cu operatorul economic care furnizează acest serviciu şi nu a reuşit să se înţeleagă cu furnizorul.

De asemenea, consumatorii care au aviz de deconectare şi se consideră nedreptăţiţi pot completa formularul de sesizare de pe pagina de Internet a ANPC, cu caracter urgent.