Gabriela Firea: Anual, în România sunt diagnosticate aproape 100.000 de noi cazuri de cancer. Mă voi implica pentru extinderea unor proiecte de screening

Ministrul Gabriela Firea atrag atenţia că anual, în România, sunt diagnosticate aproape 100.000 de noi cazuri de cancer şi promite noi proiecte de screening pentru depistarea bolilor oncologice.

04 feb. 2022, 16:26
Gabriela Firea: Anual, în România sunt diagnosticate aproape 100.000 de noi cazuri de cancer. Mă voi implica pentru extinderea unor proiecte de screening

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat că se va implica pentru extinderea la nivel naţional a unor programe de screening non-invaziv pentru cancer, programe pe care ea le-a început pe vremea când era primar al Capitalei.

„Anual, în România sunt diagnosticate aproape 100.000 de noi cazuri de cancer, bolile oncologice situându-se pe locul al doilea, după cele cardiovasculare, ca și cauză de morbiditate și mortalitate.

Pentru un bolnav de cancer, orice informație și orice ajutor venit la timp pot face diferența dintre viață și moarte. Aceasta a fost ideea principală pe care am avut-o în gând când am propus la Primăria Capitalei proiecte care salvează vieți. Pentru echipa mea a fost de-a dreptul emoționant să vedem proiecte născute din grijă față de oameni și-au atins scopul.

Citeşte şi: Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienții solicită investigații de imagistică medicală

Am inițiat proiectul „Testarea cancerului la sân în stadii incipiente” prin care se acorda un sprijin financiar în valoare de 17.000 de lei pentru realizarea de teste genetice, care oferă informații despre probabilitatea de reapariție a bolii în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului și despre probabilitatea de răspuns la chimioterapie. Din noiembrie 2018 și până acum, aproape 690 de persoane au beneficiat de acest ajutor, multe fără cazuri cunoscute de boală în familie. Majoritatea pacienților au avut indicație medicală pentru efectuarea testului Oncotype DX. Trei sferturi dintre ajutoare au fost acordate până am părăsit Primăria Capitalei. Proiectul s-a oprit, din păcate.

Citeşte şi: Eugenia Şerban, despre problemele care i-au declanşat cancerul: „Asta făceam şi înainte”

Pentru femeile diagnosticate cu această cumplită boală, am propus în Consiliul General al Municipiului București și decontarea unei analize importante, testarea BRCA. Sprijinul aprobat era în valoare de 2.500 de lei pentru testele genetice care descoperă posibila recidivă a acestei afecțiuni. Prima solicitare online a fost în octombrie 2020, iar de atunci peste 500 de persoane s-au înscris în acest program. Primăria Capitalei trebuie doar să aloce sumele necesare.
Ne-am gândit și la tinerii care sunt diagnosticați cu orice formă a acestei maladii, dar care vor să devină părinți după ce câștigă lupta. Am inițiat proiectul „Newborn – Oncofertilitate” se derulează prin Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”. Tinerii pot beneficia de sprijin financiar pentru prezervarea fertilității, înainte de a începe tratamentele oncologice. Până în prezent, au fost depuse și aprobate 22 dosare.

Nu i-am uitat nici o clipă pe bătrâni. Prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București, am demarat campania „Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață”, în parteneriat cu Asociația Sănătate pentru Comunitate si cu NEOLIFE Medical Center. A fost unul dintre cele mai ample program de screening non-invaziv pentru cancerul colorectal pentru 1.500 de seniori bucureșteni”, a scrie Gabriela Firea pe Facebook.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat că se va mplica „pentru extinderea acestor proiecte la nivel național”. „Regret că noul primar general nu mai alocă fonduri pentru aceste inițiative atât de necesare pacienților din Capitală”, a mai scris Gabriela Firea.