Gabriela Firea critică legea impozitării muncilor domestice: „Guvernului i-a căşunat pe bone, menajere şi instalatori”

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea crtică pe pagina sa de Facebook propunerea guvernului de a introduce o lege prin care să fie fiscalizate muncile domestice.

08 iul. 2021, 11:20
Gabriela Firea critică legea impozitării muncilor domestice: „Guvernului i-a căşunat pe bone, menajere şi instalatori”

Gabriela Firea susţine că legea propusă de guvern este neaplicabilă şi nu va aduce beneficii nici angajatorilor, nici prestatorilor, iar birocraţia generată va aduce statului costuri extrem de mari, care vor acoperi practic încasările.

„O idee care lovește în românii cu venituri medii și mici este legea privind fiscalizarea muncilor domestice – o nouă inițiativă absurdă a actualei puteri! Guvernului i-a cășunat pe bone, menajere, instalatori, grădinari etc dar îi lasă în pace pe rechinii care dau lovituri grele bugetului național! Acest nou proiect de lege NU aduce beneficii reale niciuneia dintre părți – nici angajatorului persoană fizică și nici celui angajat pentru muncă domestică –, deci nu va avea finalitate și nimeni nu va fi interesat s-o aplice.

În plus, birocrația excesivă va determina și la nivelul statului costuri mai mari decât beneficiile.

Guvernul este rupt de lumea reală. Vede lucruri ”fantastice” acolo unde nu există și își închipuie soluții complet inaplicabile.

După mintea lor, un angajator care are nevoie de cineva pentru activități casnice, precum bonă la copil, reparații la casă, îngrijit grădina, etc, ar trebui să meargă la ANOFM – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă – să cumpere niște tichete valorice – 15 lei bucata, cu care să-l plătească pe angajatul/prestatorul serviciilor;

Prestatorul, la rândul său, merge la ANOFM și transformă aceste tichete în numerar, dar i se reține 20,8% sub formă de contribuții de pensii, de sănătate și impozit.

Gabriela Firea: „O decizie prostească, determinată doar de isteria anti-PSD a actualilor guvernanți”

Costurile cu tipărirea și distribuirea tichetelor revin ANOFM, care va plăti (unei entități nedefinite – probabil tot o companie privată sinecuristă) și crearea unei platforme electronice de evidență unde trebuie să se înscrie obligatoriu și beneficiarii(angajatorii) dar și prestatorii(angajații).

Niciun om normal nu va fi dispus să intre în acest coșmar birocratic în loc să plătească direct și firesc, din banii săi, meseriașul care-i schimbă robinetul, înlocuiește becul ars, femeia care face curat ori bona care are grijă de copil.

Sunt sortite eșecului astfel de tentative penibile de rezolvare a gravelor probleme de finanțare ale bugetului de asigurări sociale!

La fel ca în cazul anulării impozitării salariilor part-time la nivelul salariului minim – o decizie prostească, determinată doar de isteria anti-PSD a actualilor guvernanți- care a aruncat pe piața gri a forței de muncă sute de mii de salariați și care a făcut gaură în veniturile statului.”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Citeşte şi: Ludovic Orban, noi săgeţi către Florin Cîţu: „Sunt unii care se proclamă mai nou campioni ai luptei împotriva PSD. Eu am participat la toate bătăliile cu hidra comunistă”