Gabriela Firea vrea teste rapide pentru redechiderea şcolilor. „Învăţământul este afectat. Copiii suferă”

Gabriela Firea, prim vicepreşedintele PSD, este invitată, vineri, în studioul România TV, pentru a discuta despre restricţiile adoptate de autorităţi pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Fostul edil al Capitalei susţine că guvernanţii "nu au avut niciun plan" şi "nu au luat nicio măsură" pentru a combate pandemia.

RomaniaTV.net
30 oct. 2020, 16:21
Gabriela Firea vrea teste rapide pentru redechiderea şcolilor. „Învăţământul este afectat. Copiii suferă”

Principalele declaraţii făcute de Gabriela Firea, la România TV

Gabriela Firea, despre carantinarea Capitalei. „M-a surprins declaraţia de dimineaţă a premierului pentru că este practic imposibil ceea ce spune domnia sa să se realizeze şi anume o carantinare pe cartiere, având în vedere că între subdiviziunile administrative nu există garduri, nu există ziduri”

„Este un scenariu imposibil. Mi s-a părut o declaraţie ireponsabilă (a premierului, n.red), în sensul că nu face altceva decât să inducă neliniştea şi panica în rândul oamenilor”

„Aşa a afirmat că sunt discuţii, dar asta înseamnă că e un sâmbure de adevăr şi există această posibilitate să ne trezim cu o astfel de decizie. (…) Este o aberaţie. Nu ai cum să carantinez cartiere pentru că populaţia se mişcă liber dintr-o zonă în celalaltă”

„Am ajuns aici pentru că s-a refuzat aplice planul de sănătate de la nivelul Europei şi anume testare masivă a populaţiei pentru izolarea persoanelor contaminate. Nu s-a dorit acest lucru”

Firea, despre raportările şi testările COVID-19

„Au considerat că probabil cifrele clare, reieşite din aceste testări vor fi puse la dispoziţie populaţiei de către PMB şi de spitalele din subordine nu vor mai putea prin acel grup de comunicare strategică să comunice în funcţie de evenimentele politice anumite cifre – mai mari, mai mici, mai liniştitoare, mai grozave ca să inducă anumite măsuri şi să justifice, de fapt, anumite decizii politice”

„Am citit cu stupefacţie declaraţia doamnei vicepremier, Raluca Turcan, care astăzi, la aproape 9 luni de la debutul pandemiei, spune că Guvernul va achiziţiona un milion de teste rapide pentru şcoli. Dacă rugaţi orice coleg să dea declaraţiile mele din arhivă, ce am spus încă din martie şi numai eu, medici, epidemiologic, haideţi să testăm rapid”

Gabriela Firea cere teste rapide. „Ai măcar un semnal”

„Este foarte necesar până la testul PCR. Măcar ai un indiciu. Nu dau eroare la test negativ aceste teste, ci doar la pozitiv, când e posibil să ai o altă infecţie şi te trimite la aparatul PCR”

„Măcar ai un semnal clar despre prezenţa virusului într-un birou, într-o clasă, la locul de muncă, într-o şcoală”

„Chiar premierul a ieşit şi a spus la un moment dat, în calitatea sa de virusolog principal, aceste teste rapide sunt nişte bazaconii şi nu trebuie să le folosim, că sunt chinezeşti şi sunt proaste”

Fostul primar general vrea testări rapide pentru redeschiderea şcolilor

„Noi am achiziţionat pentru spitalele noastre teste rapide pentru medici din UE, nu le-am luat din China. Acum vinde doamna Turcan şi spune că va cumpăra Guvernul, la nouă luni de la pandemie. Guvernul aplică acum ce au spus specialiştii în martie, dar, din păcate nu au fost ascultaţi”

„Aceste testări masive ar fi extrem de necesare pentru redeschiderea şcolilor pentru că suntem doar două ţări în UE cu şcolile închise – Letonia şi România. Ar trebuie să ne raportăm la Germania, Franţa, Spania, la Italia. Acolo şcolile sunt în continuare deschise prin această modalitate”

„Aşa ar fi normal (să redeschidem şcolile). Învăţământul este afectat. Nu toţi copiii beneficiază de Internet. Nu se compara învăţământul tradiţional cu învăţământul online. Copiii suferă. Am şi eu copii şi ştiu ce înseamnă. Nu suferă comparaţie”

„Copiii rămân cu bunicii. Bunicii nu sunt la fel de familiarizaţi cu internetul”

„Am lăsat la Primăria Capitalei o capacitate mare de testare – 5-6000 de teste pentru elevi şi profesori. Această capacitate înseamnă aparate de testare PCR, extractoarele, testele deja achiziţionate şi personalul medical, plus peste 30 de protocoale de colaborare cu clinici private, astfel încât să putem să testăm masiv în şcoli”

Gabriela Firea, despre lockdown după alegeri. „Mă tem de măsuri care conţin inclusiv aberaţii”

„Nu (un lockdown) unul explicit. Se vor lua măsuri de închidere a unor activităţi şi măsuri mai dure pentru populaţie. Autorităţile se vor teme de reproşul legimit am populaţiei. Nu aţi luat până acum măsuri, aţi insistat să organizaţi alegeri şi acum după acestea v-aţi văzut sacii în căruţă şi închideţi ţara.

„Vor fi luate măsuri punctuale, în sensul restricţionării, dar eu mă tem de astfel de măsuri care conţin inclusiv aberaţii, precum închiderea unor zone din Capitală”.

„Opreşti metroul? Metroul circulă pe toată suprafaţa Capitalei. Opreşti transportul în comun? Înseamnă că omori economia.”

Firea, despre anularea târgului de Crăciun din Bucureşti

„O persoană care s-a ascuns în primele trei luni ale pandemiei şi nu a dus să ducă o pâine unui vârstnic sau unui copil de la un centru de plasament nu cred că este persoana cea mai calificată să împartă oamenii”

„Nu suntem pe marginea prăpastiei. Nu-i mai speriaţi, domnule Dan, pe bucureşteni, nu mai induceţi panica, nu mai induceţi haosul pentru că nu este normal ca primar general să veniţi cu astfel de dezinformări”

„Nu înţeleg bucuria cu care anunţi faptul că un târg tradiţional pentru că el nu a apărut odată cu mine ca primar general. Era de cel puţin 10 ani”

„Mi se pare trist că nu mai avem sărbători şi nu mai avem tradiţie. Nu e motiv de bucurie. Nu este bine. Nu trebuie să luăm toate bucuriile copiilor. Copiii vorbesc despre covid, SARS-COV-2, izoletă”.

„Măcar să nu fim cinici, nu mai organizăm târg. Cu zâmbetul pe buze că nu mai organizăm târg. La fel cum a anunţat la un post TV, primarul Dreptei unite a spus că nu ar fi aprobat pelerinajul de Sf. Dumitru dacă ar fi fost în locul meu”

„În toată Europa au fost pelerinaje şi sunt pelerinaje. Important este să fie bine organizate. Să fie garduri de protecţie, să fie măşti”

„La Iaşi s-a întâmplat pentru că au spus: interzicem pelerinajul. Au venit credincioşii, poate supăraţi de ideea de a interzice religia, credinţa, şi a ieşit un haos”

„Este cel mai simplu să interzici, dar este inuman. Îl faci pe om să se simtă abrutizat, să se simtă lovit acolo unde îl doare cel mai mult. Devenim toţi nişte animale?”

Despre controlul cerut de ministrul Finanţelor la Primăria Capitalei

„N-am fost invitată în calitate de fost primar general. În ultima zi a fost invitat administratorul public. Probabil se gândeam că întâlnirea dintre noi doi nu l-ar fi pus într-o lumină favorabilă de primarul Dreptei”

„Vreau să-i spun domnului Cîţu, aflat în campanie electorală, pentru că este numărul unu pe lista PNL la Senat, la fel cum sunt şi eu locul 1 la PSD la Senat. Dumnealui este în competiţie directă.

„Dacă lucrurile erau atât de grave, de ce nu le-a spus înainte să intre în campanie electorală? Dumnealui e ministru de aproape un an de zile.”

„Domnul Cîţu ori nu ştie, ceea ce e foarte grav. Ori ştie şi minte şi cred că această a doua variantă este valabilă”

„Primăria Municipiului Bucureşti nu avea cum să facă acele plăţi despre care dânsul spune că au fost deturnate, la subvenţie la alte capitole pentru că disciplina financiară este asigurată prin execuţia bugetului de stat”

„Noi nu încasăm niciodată banii fizic. Toate plăţile se fac prin Trezorerie. Dacă reprezentanţii  Trezoreriei observă că sunt inadvertenţe, nu acceptă plăţile”

„Nici dacă am fi vrut să facem nişte lucruri reprobabile nu am fi avut cum să le punem în practică. Niciodată, banii nu vin fizic la Primăria Capitalei”.

Reacţia Gabrielei Firea despre scandalul dintre CTP şi Patriarhul Daniel

„Mă bucur că am aprobat aceste eveniment (pelerinajul de Sf. Dumitru) şi care s-a desfăşurat sub cele mai bune măsuri. A fost ultimul protocol semnat de mine. După fiecare persoană, venea cineva şi dezinfecta suprafaţa. Se păstra distanţa. Nu s-a produs îmbulzeală. Facem un paralelism cu ce s-a înâmplat la Iaşi, unde s-a produs o aglomerare”

„Nimeni nu are dreptul, oricât ar fi de inteligent, de recunoscut, cu o reputaţie profesională. Nu îi dă nimeni dreptul să îi jignească pe credincioşi. Nu a văzut până la capăt imaginile. Nu le-a studiat corespunzător”

Este păcat că sunt în continuare oameni care sădesc ură în rândul populaţiei, transmit sentimente negative şi nu au un bun exemplu. Dacă autorităţile ar fi greşit şi Patriarhia ar fi greşit, ar fi trebuit trase de urechi”

Firea: „NU au pregătit școlile pentru deschiderea în siguranță”

„Guvernul agraveaza situatia sanitara si adanceste criza economica. Nu au avut niciun plan. Nu au luat nicio măsură.

Au avut toată vara la dispoziție, dar NU au pregătit școlile pentru deschiderea în siguranță, nu au pregătit sistemul de învățământ pentru on-line, nu au pregătit secțiile ATI și au pus în pericol sănătatea bolnavilor cronici prin lipsirea lor de acces la tratament.

Educația copiilor este sacrificată degeaba, epidemia continuă să se extindă galopant, dar nu din cauza școlilor.

Soluția corectă este cea propusă repetat de noi. Testarea rapidă a copiilor și a profesorilor acolo unde există suspiciuni sau contaminați, izolarea celor pozitivi, continuarea normală a școlii pentru cei sănătoși”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Gabriela Firea, un nou atac la Guvern: Executivul perturbă şi constrânge educaţia! În lumea civilizată s-au găsit soluţii

Gabriela Firea a venit cu un nou atac dur la adresa Guvernului. Fostul edil al Capitalei suţine că Executivul perturbă şi constrânge educaţia. De asemenea, aceasta subliniază faptul că „în lumea civilizată” s-au găsit soluţii potrivite pentru elevi şi profesori.

Gabriela Firea: „Este aberant să ţii toate şcolile închise. Să se testeze în masă, nu putem rămâne blocaţi în scenariul din martie”