Gabriela Firea, despre lupta cu COVID-19. „Şi eu şi familia mea ne-am vaccinat, dar nu am fost niciodată de acord cu impunerea vaccinării”

Ministrul Familiei a declarat că s-a vaccinat împotriva COVID-19, a făcut chiar şi boala, însă îi înţelege pe cei care nu vor să facă vaccinul anti-COVID. Gabriela Firea a mai precizat că şi-ar dori ca introducerea certificatului verde să fie realizată într-o manieră "neinvazivă şi neintruzivă în viaţa românului".

24 dec. 2021, 00:04
Gabriela Firea, despre lupta cu COVID-19. „Şi eu şi familia mea ne-am vaccinat, dar nu am fost niciodată de acord cu impunerea vaccinării”

Gabriela Firea a explicat că Guvernul caută „cea mai potrivită şi echilibrată formulă” în privinţa certificatului verde COVID-19.

„Încă se discută, se analizează şi se caută cea mai potrivită şi echilibrată formulă. Şi eu şi familia mea ne-am vaccinat, dar nu am fost niciodată de acord cu impunerea vaccinării, în sensul ca aceasta să fie obligatorie, până la urmă fiecare persoană răspunde de propria sa fiinţă, de propria sa viaţă şi poate să ia decizii în consecinţă.

Nu cred în măsurile foarte dure, sau în cele care sunt percepute de către populaţie ca fiind agresiune asupra vieţii individului. Cred că prin alte modalităţi de explicare a cetăţenilor că sunt beneficii reale, medicale, ale vaccinării putem să convingem mai multe persoane, iar cele care nu vor să se vaccineze nu trebuie să se simtă ostracizate în propria ţară sau nu trebuie să simtă că li se îngrădesc drepturi fundamentale. Cred că nu ar fi o soluţie de dorit aceea de a anunţa suspendarea unui contract de muncă în lipsa vaccinului”, a afirmat Gabriela Firea, joi seară, la Antena 3, conform News.ro.

Citeşte şi: Gabriela Firea tună și fulgeră în privința legii certificatului verde: „Guvernul a pierdut încrederea oamenilor. Nu trebuie să fie invaziv”

Şefa PSD Bucureşti este de părere că „s-a pornit cu stângul” în ceea ce priveşte ideea de vaccinare deoarece statul nu a fost partener al populaţie.

„Acum cred că trebuie să recuperăm împreună, populaţia să capete din nou încredere în medici şi în clasa politică, aşa cum este – nu e altă formulă de guvernare decât haosul, anarhia – şi cred că atunci mai multe persoane prin dialog cu medicii în care au încredere, se vor vaccina. Şi cele care totuşi decid să nu se vaccineze să aibă suportul statului şi suportul corpului medical pentru tratamente antivirale serioase, eficiente (…)

Nu aş vrea să fiu prost înţeleasă că mă plasez de partea celor care nu sunt de acord cu vaccinul, pentru eu sunt vaccinată şi îndemn cetăţenii să se vaccineze, dar înţeleg şi celălalt punct de vedere, al celor care nu vor să se vaccineze, pentru că noi am avut o vară întreagă în care nu s-au făcut achiziţii de medicamente pentru farmacii, de generice, cele mai ieftine, nu s-au făcut provizii pentru spitale (…) Mi-aş dori această idee de certificat verde, dacă se va aplica, să fie una neinvazivă şi neintruzivă în viaţa românului care a decis, pentru moment cel puţin, pentru că îşi poate schimba opinia, să nu se vaccineze pentru moment. Poate uşor-uşor se va convinge, dar dacă nu, să fie sprijinit să nu facă o formă gravă şi să se poată trata acasă sau într-un spital în bune condiţii”, a adăugat Gabriela Firea, conform sursei citate.

Fostul primar general al Capitalei a mărturisit că a contractat virusul SARS-COV-2 la trei săptămâni de la inocularea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID, însă a avut o formă foarte uşoară a bolii.

Gabriela Firea: „În multe familii s-a reinstaurat sărăcia şi sărăcirea/ O familie în România cu venituri medii trăieşte greu”

De asemenea, Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse a avertizat că „în multe familii s-a reinstaurat sărăcia şi sărăcirea”. Gabriela Firea a subliniat că familiile cu venituri medii din România „trăiesc greu”.

Prim-vicepreşedintele PSD a recunoscut că sprijinul acordat de Guvern prin majorarea pensiilor, alocaţiilor pentru copii, a salariului minim sau a indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap nu rezolvă problema financiară, dar constituie un ajutor pentru categoriile vulnerabile.

„O familie în România cu venituri medii trăieşte greu, pentru că totul s-a scumpit, facturile au explodat, în jurul nostru putem să spunem deja că în multe familii s-a reinstaurat sărăcia şi sărăcirea pentru că ceea ce ajungea ca şi venit în lunile trecute, acum, prin creşterea facturilor la utilităţi, practic acele sume s-au diminuat ca şi putere de cumpărare. Mai sunt şi cheltuielile de sărbători, ianuarie şi februarie vor fi luni foarte grele pentru majoritatea familiilor din România”, a afirmat Gabriela Firea, conform sursei citate.

Ministrul Familiei a arătat că tocmai de aceea guvernul a decis să acorde sprijin, „atât cât s-a putut în anvelopa bugetară”, pentru unele categorii sociale.

Gabriela Firea, nemulţumită de fondurile disponibile în 2022. „Nu este un buget care să acopere toate nevoile Ministerului Familiei”

Totodată, Gabriela Firea a ţinut să precizeze că Ministerul Familiei, instituţia nou înfiinţată pe care o conduce, nu are un buget care să acopere programele pe care şi le propune.

„Vă răspund direct şi cu mare sinceritate, nu este un buget care să acopere toate nevoile Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, dar avem promisiunea fermă, atât din partea liderilor coaliţiei – personal am vorbit cu preşedintele Marcel Ciolacu – cât şi a ministrului de Finanţe şi a premierului, să ne putem echilibra din punct de vedere bugetar pe parcursul anului, deoarece componenta de familie nu a mai existat până acum în cadrul niciunui minister, a fost o direcţie care nu a funcţionat niciodată la Ministerul Muncii, practic a fost doar pe hârtie, nu a avut nici angajaţi, nici buget, nici patrimoniu, nimic şi o luăm de la zero.

Şi atunci, suma se referă doar la zona de egalitate de şanse, protecţia copilului şi o sumă foarte mică pentru tineret. Vreau să îi asigur pe toţi tinerii (…) că lucrurile nu rămân aşa, să nu se sperie de aceste cifre atât de mici. Practic grosso modo ar fi 38 de milioane de euro, vă spun sincer acesta era bugetul pentru câteva teatre din Bucureşti pe vremea când eram primar general, ca să avem o unitate de măsură cât de cât. Dar repet, avem promisiunea fermă că ne vom echilibra atât din fondul de rezervă la dispoziţia guvernului cât şi la rectificarea din luna iunie”, a conchis Gabriela Firea.

Citeşte şi: Un specialist în nutriție dezvăluie secretul pentru masa de Crăciun! Cum trebuie să mâncăm corect în această perioadă