Garanţia statului, eliminată de PSD din ordonanţa privind amânarea plăţii ratelor. Impactul deciziei asupra românilor cu credite

Articolul care garanta că românii care își suspendă ratele nu vor rămâne fără locuință a fost abrogat în Comisiile economică și cea de buget-finanțe din Senat, dominate de PSD. Decizia comisiilor senatoriale generează confuzie atât în rândul instituţiei statului care trebuia să garanteze că debitorii nu-şi vor pierde casele, cât şi a bancherilor.

RomaniaTV.net
08 apr. 2020, 12:09
Garanţia statului, eliminată de PSD din ordonanţa privind amânarea plăţii ratelor. Impactul deciziei asupra românilor cu credite

Hotnews relatează că PSD boicotează proiectele adoptate de PNL prin eliminarea garanţiei statului din proiectul de lege care aprobă Ordonanța privind amânarea plății ratelor la credite (O.G. 37/2020). Comisia Economică şi cea de buget-finanţe din Senat au abrogat articolul care garanta că românii care îşi suspenda ratele la credite din cauza crizei generate de epidemia de coronavirus nu îşi vor pierde locuinţele. Asta reiese din raportul comun al celor două comisii de specialitate din Senat.

Dacă legea va fi adoptată în această formă şi de Camera Deputaţilor, vom avea de-a face cu o situaţie juridică neobişnuită. Ordonanţa privind amânarea ratelor îşi produce deja efectele, în vreme ce o lege elimină una dintre prevederile esenţiale ale proiectului, notează sursa citată.

Florin Cîţu, despre amânarea ratelor. „Ştiu că băncile s-au supărat, dar trebuie să fim solidari”

Oficialii Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituția prin care statul ar fi urmat să garanteze că debitorii nu-și vor pierde casele luate prin credite bancare, s-au arătat devastaţi de decizia senatorilor din Comisiile de specialitate.

„Cum să elimini singura certitudine a unui om că nu-și va pierde locuința dacă își suspendă rata timp de 9 luni? Până acum avem 27 de bănci care ne-au notificat faptul că vor intra în acest program. Asistăm la un paralelism legislativ. Această Ordonanță este singurul program care are avizul Băncii Naționale. Și, odată ce am dat drumul acestui program- repet, care are avizul BNR- oamenii pot cere amânarea plății ratelor”, a menţionat un membru din conducerea FNGCIMM, conform Hotnews.

De asemenea, nici bancherii nu ştiu la ce să se aştepte.

„Dintr-o inițiativă pe care am discutat-o cu toți cei interesați și am căzut de acord, acum vedem cum lucrurile se schimbă radical. Inițial au spus că Statul va garanta, dar ceea ce vedem acum este intenția de a lăsa creditorii în off-side. Zilele acestea am primit și solicitarea FNGCIMM de a veni și semna contractele cu ei. E mai degrabă un „concurs de frumusete” electoral, in care PSD va veni si va propune pomeni pentru tot poporul. Iar clientul care vrea să-și suspende ratele, ce să facă acum: să depună cererea sau să aștepte o viitoare decizie a Curții Constituționale (dacă va fi sesizată)? Și dacă decizia CCR se lasă așteptată iar timpul în care poți depune cererea expiră?”, se întreabă retoric un bancher.

Florin Cîţu, despre noua OUG privind amânarea plăţii ratelor: Dobânda este zero. Plata se va face eşalonat în 60 de rate egale