Gavrilescu: Trebuie să finanţăm din bugetul de stat şi din fonduri europene producţia de reciclare din România

Producția de reciclare din România trebuie finanțată cu bani de la bugetul de stat sau din fonduri europene pe care le putem identifica, iar în 2018 vrem să creăm posibilitatea de finanțare a acestei industrii, prin Fondul de Mediu, a declarat, joi, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la Conferința "Economia Circulară în România".
Filip Stan
05 oct. 2017, 12:38
Gavrilescu: Trebuie să finanţăm din bugetul de stat şi din fonduri europene producţia de reciclare din România

„Unul dintre instrumentele economice primordiale, pe care l-am discutat și la Bruxelles, este că trebuie să venim și să facem pe sistemul poluatorul plătește și pe tarif diferențiat, împreună cu Agenția de Resurse Comunitare și nu numai — plătești pentru cât arunci. Este esențial, pentru că în felul acesta, coroborăm lucrurile între modul de educație, cel de informare și cel de punere în aplicare, astfel încât să putem să mergem în paralel și să începem să stimulăm colectarea selectivă în vederea creșterii producției de reciclare. Trebuie să finanțăm din bugetul de stat, din anumite fonduri europene pe care le putem identifica, producția de reciclare din România, pentru că este extrem de important. Prin Administrația Fondului de Mediu vrem să creăm pentru anul 2018 posibilitatea de finanțare a acestei industrii”, a spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a punctat, de asemenea, că Sistemele de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) trebuie dotate cu echipamente noi, iar sumele necesare să provină de la Comisia Europeană.

„Sper ca și pe palierul fondurilor europene, măcar pe anumite nișe, să putem merge pe anumite echivalente, și complementare, chiar și pentru SMID-urile (Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor, n.r.) care încă nu sunt funcționale. Avem posibilitatea să lucrăm, să extindem funcționarea acestor SMID-uri prin implementarea unor noi echipamente și apoi să putem să ne recuperăm banii de la Comisia Europeană. Lucrul acesta este deja făcut. Specialiștii Ministerului Mediului au făcut inventarierea pe fiecare SMID în parte, astfel încât să putem să avem o oglindă clară a ceea ce ne trebuie pe fiecare punct esențial din această țară, pentru ca, în perioada următoare, în momentul în care se finalizează și procedura de achiziție a operatorului de salubrizare, să avem toate lucrurile puse la punct. O să vă fac și informarea pe care, bănuiesc, săptămâna viitoare o să o aibă pe masă și domnul comisar Vella (Karmenu Vella, comisar pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, n.r.) vizavi de unele SMID-uri care au început să funcționeze. Altele au nevoie de echipamentele la care făceam referire, pentru că înainte să cerem niște bani și să putem să punem în operă acest program, dorim să vă și informăm, tocmai pentru a vă solicita ajutorul pe urmă, pe pași corecți, deschiși și transparenți”, a explicat Grațiela Gavrilescu, conform Agerpres.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a participat, joi, la conferința ‘Economia circulară în România’, un eveniment organizat de ministerul de resort, în calitate de Operator de Program pentru Granturile SEE 2009 — 2014.

Programul RO04 — Reducerea substanțelor periculoase sprijină implementarea obiectivelor Mecanismului Financiar SEE 2009-2014 prin prevenirea efectelor negative ale substanțelor chimice și deșeurilor periculoase asupra mediului. Obiectivul, rezultatele și indicatorii programului reflectă scopurile și prioritățile strategiilor și planurile de acțiuni adoptate recent la nivel european și național. Prin Programul RO04 — Reducerea substanțelor periculoase, România a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 10 milioane de euro, la care se adaugă cofinanțarea din bugetul național de 1.764.706 de euro.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Viorel Lis se simte tot mai rău. Anunț alarmant făcut de Oana
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală