Gazprom a explicat matematic de ce Europa nu va avea suficient gaz în această iarnă. „Nici depozitele pline nu garantează trecerea cu bine a perioadei următoare”

Într-un comunicat remis joi, gigantul rus Gazprom avertizează Europa că rezervele de gaze din depozitele ţărilor sale nu garantează o trecere cu brio peste perioada rece care urmează.

15 sept. 2022, 23:05
Gazprom a explicat matematic de ce Europa nu va avea suficient gaz în această iarnă. „Nici depozitele pline nu garantează trecerea cu bine a perioadei următoare”

Nici măcar depozitele de gaze umplute la maximum ale țărilor Uniunii Europene și ale Ucrainei nu garantează o trecere sigură a sezonului toamnă-iarnă. Serviciul de presă al Gazprom a emis joi un astfel de avertisment, exemplificându-l cu cifre.

Compania a menționat că de la începutul anului exporturile de gaze rusești către țările din afara CSI au scăzut cu aproape 40%. În același timp, Europa a pompat 58 de miliarde de metri cubi de gaz în depozite și sunt necesari încă 14 miliarde de metri cubi pentru a le umple.

Citeşte şi Românii primesc asigurări înainte de venirea iernii. Stocurile de gaze în depozite au ajuns la nivelul de 79%

Mai detaliat, Gazprom a explicat matematic cum stă situaţia, luând ca exemplu Germania. „În Germania, în perioada rece, de la 1 octombrie 2021 până la 31 martie 2022, consumul de gaz s-a ridicat la 57 de miliarde de metri cubi, adică, în medie, 9,5 miliarde de metri cubi pe lună. Nivelul actual de ocupare a depozitelor subterane din Germania este de 89%,, iar volumul de gaz activ este de 19,3 miliarde de metri cubi. Astfel, volumul rezervelor de gaze din depozitele germane este în prezent comparabil cu consumul mediu pe perioada rece pentru doar două luni din șase„.

În acelaşi timp, tot joi, într-un material publicat în Financial Times se arată că giganţii americani de gaze de șist și petrol le-au spus partenerilor europeni că nu pot crește aprovizionarea cu materii prime. „Statele Unite nu pot produce mai mult. Nu va fi niciun ajutor. Nici de la producătorii de gaze, nici de la producătorii de petrol„, a declarat Wil VanLoh, șeful companiei de investiții Quantum Energy Partners , citat de Financial Times.

Citeşte şi Anunțul momentului de la Strasbourg! Ursula von der Leyen: „Preţurile la gaze vor fi plafonate. Marile companii fac profituri uriaşe”