Condamnări în Dosarul Transferurilor: Închisoare pentru Copos, Borcea, MM Stoica şi Ioan Becali

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat luni la închisoare pe toţi cei 8 inculpaţi în Dosarul Transferurilor. Cele mai grele pedepse le-au primit impresarii Victor şi Ioan Becali, condamnaţi la 8 şi, respectiv, 7 ani de închisoare, cu executare. De asemenea, fost preşedinte executiv al clubului Dinamo, Cristi Borcea, a primit 7 ani de închisoare, cu executare. Au mai primit pedepse cu suspendare Gică Popescu şi MM Stoica. Deciziile pot fi atacate cu recurs.

RomaniaTV.net
12 nov. 2012, 14:10
Condamnări în Dosarul Transferurilor: Închisoare pentru Copos, Borcea, MM Stoica şi Ioan Becali

Inculpaţii din Dosarul Transferurilor, deschis de procurori în urmă cu mai bine de patru ani, au primit luni lovituri grele din partea Curţii de Apel, care a judecat recursul procurorilor la decizia Tribunalului Bucureşti de a-i achita pe cei 8 oameni de fotbal, Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gheorghe Neţoiu şi Gheorghe Popescu. Toţi aceştia au fost condamnaţi la închisoare, luni, prin decizii ale Tribunalului Bucureşti, însă au dreptul la recurs.

Astfel, George Copos, acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar managerul general al Stelei, Mihai Stoica, la patru ani de închisoare. De asemenea, fostul preşedinte executiv al lui FC Dinamo, Cristi Borcea, a primit 7 ani de închisoare, cu executare, în acelaşi dosar. O lovitură dură din partea justiţiei a primit şi fostul căpitan al naţionalei, Gică Popescu, condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare.

Tot în dosarul transferurilor, mai apar şi numele lui Victor şi Ioan Becali, care au primit şi cele mai grele pedepse. Victor Becali a primit 7 ani cu executare, iar Ioan Becali 8 ani de închisoare, tot cu executare. Dealtfel, toţi cei opt trebuie să dea înapoi diferenţa de bani între suma trecuta în acte şi cea reală încasată din respectivele transferuri.

Pentru Ioan şi Victor Becali procurorii au cerut cele mai mari pedepse, spre 20 ani de detenţie, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală. Ei sunt consideraţi iniţiatorii întregii proceduri ce a determinat prejudiciul şi de aceea au primit şi pedepsele cele mai mari. Mai mult, Ioan Becali trebuie să dea înapoi aproximativ 4 milioane de euro, sumă pe care şi-ar fi însuşit-o ilegal, din  transferurile unor fotbalişti, în timp ce George Copos are de dat înapoi 500.000 euro.

Cei opt oameni din fotbal au fost trimis în judecată pe 2 octombrie 2008 în Dosarul Transferurilor, iar Judecătorii Tribunalului Bucureşti i-au achitat pe toţi, la începutul lunii aprilie, însă procurorii au achitat decizia cu recurs. Iniţial, procurorii au cerut pentru George Copos până la 15 ani de detenţie, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani.

De asemenea, pentru preşedintele Gloriei Bistriţa, Jean Pădureanu, procurorii au cerut iniţial 10 ani de detenţie, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală. Pădureanu are 76 de ani şi este decanul de vârstă între cei opt inculpaţi. Anchetatorii spun despre el că ar fi efectuat ilegal transferurile fotbaliştilor Ionel Ganea şi Lucian Sânmartean, creând un prejudiciu statului, şi unor cluburi de fotbal, în valoare de 1,7 milioane dolari.