Germania își blindează armata. Olaf Scholz: „Trebuie să fim cei mai puternici din Europa și să ne asumăm mai multe responsabilități în cadrul NATO!”

Vremuri tulburi la aproape 80 de ani de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Olaf Scholz ia atitudine, în contextul conflictului din Ucraina. Cancelarul german susține că Germania trebuie să-și construiască rapid cea mai puternică armată din Europa. 

16 sept. 2022, 17:19
Germania își blindează armata. Olaf Scholz: „Trebuie să fim cei mai puternici din Europa și să ne asumăm mai multe responsabilități în cadrul NATO!”

Țările europene trebuie să devină mai puternice din punct de vedere militar, în cadrul NATO, susține Olaf Scholz, iar în centrul blocului comunitar trebuie să fie Germania.

„Ca naţiunea cu cea mai mare populaţie, cu cea mai mare putere economică şi situată în centrul continentului, armata noastră trebuie să devină pilonul apărării convenţionale a Europei, forţa armată cea mai bine echipată din Europa”, a transmis Scholz într-un discurs, susținut în faţa conducerii Bundeswehr.

 

Afirmații grave ale cancelarului Olaf Scholz: „Un fost ministru german al Apărării credea că suntem înconjuraţi numai de prieteni”

 

Invazia trupelor lui Vladimir Putin în Ucraina a reprezentat o cotitură în politica germană a apărării şi a antrenat înfiinţarea unui fond special, în valoare de 100 de miliarde de euro, pentru modernizarea echipamentului armatei şi unei înnoiri strategice, a mai avertizat Scholz.

Mai mult, cancelarul a vorbit despre dușmanii din regiune.

„Un fost ministru german al Apărării credea că suntem înconjuraţi numai de prieteni. Adevărul este că politica, economia şi o mare parte a societăţii au crezut la rândul lor, bucuroase, în această teză şi au tras concluzii importante”, a declarat Scholz, la Berlin.

„(…) În acelaşi timp, arătăm în mod clar şi credibil că Germania este pregătită să-şi asume o responsabilitate de prim-plan în securitatea continentului nostru.

Noi, europenii, trebuie să ne asumăm în mod clar mai multe responsabilităţi în cadrul NATO”, a mai transmis Olaf Scholz, potrivit presei internaționale.

 

Ce se întâmplă în războiul din Ucraina, susținut de SUA și Germania

 

Între timp, în Ucraina, oamenii președintelui de la Kiev continuă să avanseze. Se pare că Volodimir Zelenski reușește să câștige teritorii. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține că ofensiva ucraineană este foarte eficientă, dar avertizează că asta nu înseamnă că se apropie sfârșitul războiului.

În ultimele ore, forțele armate ucrainene au tras asupra orașului Valuyki. Sistemul de apărare antiaeriană s-a declanșat, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov. Cel puțin o persoană a fost ucisă și două au fost rănite în urma bombardamentului forțelor armate ale Ucrainei asupra orașului Valuiki din regiunea rusă Belgorod, a declarat vineri guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov.