Germania nu mai acceptă neutralitatea Serbiei: președintele Vucic trebuie să aleagă între sancțiunile UE și Putin

Germania a ales deja: s-a poziționat pro-SUA în conflictul cu Rusia. Statul condus de către cancelarul Olaf Scholz nu acceptă neutralitate nici măcar din partea statelor din afara UE, motiv pentru care a lansat un ultimatumul pentru Serbia. 

02 nov. 2022, 08:36
Germania nu mai acceptă neutralitatea Serbiei: președintele Vucic trebuie să aleagă între sancțiunile UE și Putin

Președintele Aleksandar Vucic a primit un avertisment de la nemți. Statul balcanic trebuie să se hotărască dacă vrea să adere la UE, deci să fie de partea lui Joe Biden și a lui Volodimir Zelenski, ori să-și asume o poziție fermă pro-Vladimir Putin, scrie presa internațională.

Ultimatumul a fost transmis de un oficial din Guvernul Germaniei, în vreme ce mai multe state din Balcanii de Vest încep să discute despre o cooperare mai strânsă cu UE, în contextul conflictului din Ucraina. Din februarie, când a început invazia comandată de către Vladimir Putin, Uniunea Europeană și-a asumat adoptarea sancțiunilor stabilite împreună cu SUA.

„Nevoia unei decizii trebuie să vină (n.r. – din partea acestor state), având în vedere evoluțiile geopolitice”, a transmis oficialul guvernului german.

 

Serbia, presată să ia o decizie cât mai rapid

 

Rămâne de văzut ce poziție își va asuma oficial Serbia, care se află într-o situație delicată. Micul stat european a fost bombardat de alianța NATO, în frunte cu SUA, fără niciun avertisment, în urmă cu două decenii, pe fondul conflictului din Iugoslavia. Din acest motiv, majoritatea populației privește cu mai multă deschidere Rusia decât SUA, potrivit ultimelor sondaje. Totodată, un procent semnificativ al sârbilor aspiră la Uniunea Europeană. Această „balanță” nu este posibilă, potrivit nemților, care vor „totul sau nimic”.

„Un acord între Serbia și Rusia privind o cooperare consolidată a fost întâmpinat cu surpriză și dezamăgire și nu corespunde așteptărilor, ca și în cazul altor candidați la aderarea la UE, pentru a adopta sancțiuni împotriva Rusiei”, a mai declarat reprezentantul german.

În prezent, în Serbia, pe fondul tensiunilor cu Kosovo, gradul de alertă al forțelor armate a fost ridicat, sub ordinul președintelui Aleksandar Vucic, pentru ca militarii să poată îndeplini orice fel de sarcină, a transmis agenția sârbă de presă Tanjug.

În cazul României, nu mai este loc de îndoială. Guvernul de la Palatul Victoria a susținut fiecare pachet de sancțiuni anti-Rusia, promovat la nivelul UE.