Germania şi Marea Britanie înfiinţează „bănci de căldură”, centre unde cetăţenii vulnerabili se pot încălzi gratuit

Băncile de căldură” sunt înființate ca refugii pentru persoanele din Marea Britanie care se confruntă cu facturi de energie neplătite în această iarnă. Facturile la energie din Marea Britanie vor fi cu 97% mai mari în octombrie decât erau înainte de aprilie, după creșteri fără precedent ale plafonului de preț.

26 oct. 2022, 09:50
Germania şi Marea Britanie înfiinţează „bănci de căldură”, centre unde cetăţenii vulnerabili se pot încălzi gratuit

FMI anticipează că Marea Brita­nie ar putea fi afectată mai dur de scumpirea combustibililor decât orice altă ţară din Europa de Vest, în primul rând din cauza unei di­ferenţe mai mari între gospodăriile cu venituri ridicate şi cele cu venituri scăzute. În acest context, britanicii pregătesc aşa numitele „bănci de căldură”, unde cetăţenii vulnerabili se pot încălzi gratuit.

Luptându-se deja cu o inflaţie ridicată şi riscul unei recesiuni imi­nente, mulţi britanici au în faţă o iarnă de frig şi foamete. Chiar şi cu susţinerea de stat, încălzirea ar putea fi un lux pentru mulţi britanici.

În acest context, o reţea ad-hoc de refugii încălzite prinde contur. Unele supermarketuri oferă băuturi calde, în timp ce spaţii publice şi ad­ministrate de voluntari ca biblioteci şi centre comunitare, cât şi spaţii mai puţin oficiale, ca băile nefolosite din pub-uri, apar peste tot.

Şi muzeele se pregătesc să acţio­neze ca refugii calde pentru cei care nu-şi permit să-şi încălzească casele în lunile de iarnă, notează The Guardian. Se face de asemenea apel la miniştri să furnizeze finanţare nouă de urgenţă pentru ca clădirile publice să poată face faţă unei creş­teri puternice a numărului de vizita­tori în lunile cele mai reci.

Citeşte şi: Moldovenii îşi fac provizii de lumânări, lanterne şi gaz lampant, de frica întreruperilor de curent

De asemenea, rețelele de socializare sunt folosite pentru a răspândi vestea în rândul celor interesați să ajute. O femeie face campanie în cadrul unei mici organizații caritabile pentru a asigura un adăpost cald în fiecare cartier în această iarnă, invitând oamenii să ofere camerele lor de zi celor care vor avea probleme să se încălzească.

„Sunt atât de îngrijorată pentru cei vulnerabili încât am decis să încep să organizez #WarmHomesUk în cartiere, unde cei vulnerabili pot merge pentru o ceașcă de ceai cald și un adăpost cald de urgență”, a scris ea pe Twitter.

Şi Germania pregăteşte spaţii în care oamenii pot veni să se încălzească gratuit, încă din vară, relatează The Local.

În oraşul Ludwigshafen, un spaţiu utilizat anterior pentru concerte, evenimente sportive şi vaccinare a fost amenajat pentru a servi drept „staţie centrală de încălzire“ pentru public. Şi alte zone, ca Neustadt, Frankenthal şi Landau, pregătesc iniţiative similare.

Şi în Germania, băncile de alimente sunt sub presiune, conform Deutsche Welle.

Aproximativ jumătate dintre acestea şi-au văzut numărul clienţilor dublându-se de anul trecut, iar multe nu mai primesc solicitanţi. Cererea este în creştere, iar donaţiile în scădere.

Citeşte şi: Fostul șef RADET, avertisment sumbru pentru români: nu toți vor avea căldură și apă caldă. „Norocoșii” vor plăti facturi duble față de anul trecut