Moldovenii îşi fac provizii de lumânări, lanterne şi gaz lampant, de frica întreruperilor de curent

Criza de curent și teama de raționalizarea energiei electrice din Republica Moldova determină cetățenii să facă provizii de lumânări, lanterne, candele și gaz lampant, transmite TV8.

26 oct. 2022, 09:24
Moldovenii îşi fac provizii de lumânări, lanterne şi gaz lampant, de frica întreruperilor de curent

Comercianții din Piaţa Centrală din Chişinău spun că n-au avut de mult atâția cumpărători. Ei declară că în ultimele zile numărul celor care vin să cumpere lanterne, lumânări, candele, dar și gaz lampant, a crescut considerabil, astfel că au crescut și prețul acestor mărfuri cu circa 20%.

În speranța că economia de curent ar duce la evitarea întreruperii energiei electrice, unii oameni spun că încercă să raționalizeze tot mai mult consumul.

Unii, însă, sunt mai liniștiți. În special, cei care își amintesc de criza energetică de la finele anilor 90, când curentul electric era livrat pe ore. Iar concluzia este că se va depăși criza energetică și de această dată, la fel cum a fost și atunci.

„Foarte greu ne-a fost, dar am supraviețuit. Nu economiseam noi, economisea statul, pentru că ne stingea lumina și două, trei ore era lumină, iar în rest întuneric. Ne-am conformat și noi, și așa am trăit”, spune o profesoară de limba română, potrivit Digi 24.

Citeşte şi: Fostul șef RADET, avertisment sumbru pentru români: nu toți vor avea căldură și apă caldă. „Norocoșii” vor plăti facturi duble față de anul trecut

Potrivit autorităților și a funcționarilor din domeniul energetic, Republica Moldova se confruntă cu un deficit serios de energie electrică. Se întâmplă după atacurile Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei, dar mai ales după ce centrala de la Cuciurgan și-a redus considerabil livrările de curent în partea dreaptă a Nistrului, din cauza micșorării volumelor de gaz de către Gazprom.

Republica Moldova, aflată în stare de alertă energetică, beneficiază de ajutor de urgență din partea României, care livrează electricitate pentru asigurarea securității în funcționare a sistemului energetic de peste Prut în baza așa-numitului ″ajutor de avarie″, acordat de către operatorul român de transport și sistem Transelectrica omologului său Moldelectrica.

Aceste livrări sunt separate de cele efectuate de către compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, furnizorului de stat moldovean Energocom, pe bază de contract comercial.

Citeşte şi: Măsuri fără precedent în Republica Moldova din cauza crizei de energie: cetăţenii sunt sfătuiţi să nu meargă cu lifturile