Germania vrea ca Marea Britanie să rămână în UE, dar nu va negocia pe tema imigraţiei

Germania dorește ca Marea Britanie să rămână un membru 'activ și implicat' al Uniunii Europene, dar nu va ceda în fața planurilor premierului David Cameron de a limita imigrația din alte țări membre ale UE, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, citat de Reuters.

03 nov. 2014, 15:59
Germania vrea ca Marea Britanie să rămână în UE, dar nu va negocia pe tema imigraţiei

Germania vrea ca Marea Britanie să rămână în UE, dar nu va negocia pe tema imigraţie, informează Agerpres.

‘Marii Britanii îi revine datoria să clarifice rolul pe care dorește să îl joace în viitorul Uniunii Europene. Nu este o problemă bilaterală între Germania și Marea Britanie, ci este o problemă între Marea Britanie și toți partenerii săi europeni’, a explicat Steffen Seibert, confirmând informații publicate anterior de Der Spiegel.

Germania își dorește ca Marea Britanie să rămână în cadrul blocului comunitar, dar Merkel a făcut foarte clar faptul că ‘principiul general al libertății de mișcare în interiorul Uniunii Europene nu este negociabil’, a afirmat el într-o conferință de presă la Berlin.

În replică la articolul din Der Spiegel, ministrul britanic de finanțe George Osborne a apreciat luni că acesta este ‘cam subțire’. El a mărturisit că propriile sale contacte din cadrul guvernului german i-au lăsat de înțeles că acesta empatizează cu nemulțumirea publicului britanic față de imigranții șomeri din UE care sunt atrași de beneficiile asistenței sociale din Albion. ‘Opinia publică britanică vrea ca această problemă să fie rezolvată. Vom face acest lucru într-un mod calm și rațional’, a declarat Osborne pentru BBC TV, cu trimitere la o promisiune a lui Cameron legată de noi idei pentru combaterea problemei până la sfârșitul acestui an.

Pe fondul unor presiuni crescând din partea Partidului pentru Independența Marii Britanii (UKIP) în perspectiva alegerilor naționale din mai 2015, dar și partea propriilor aleși conservatori, Cameron a afirmat că și-ar dori să reducă imigrația în cadrul UE dacă va fi reales — o intenție criticată de Bruxelles. În trecut, Merkel a spus foarte clar că, deși înțelege unele dintre solicitările Marii Britanii cu privire la UE — reducerea birocrației, de pildă — nu poate fi de acord cu încălcarea unui drept fundamental al UE, acela al liberei circulații a cetățenilor.

Săptămânalul german Der Spiegel a relatat duminică faptul că Merkel l-a avertizat pe Cameron că pornește pe ‘o cale fără întoarcere’ cu insistența lui de a introduce cote pentru imigranții din țările UE.